Kako da znate da je pod stresom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka se mazi
Od petmagazine.rs - 21/10/2021

Kako da znate da je pod stresom

Svojim vlasnicima mačke su ravnopravni članovi porodica i njihova ljudska porodica učiniće sve da uvek budu srećne i zadovoljne. Međutim, dešava se da često prenebregnu znakove koji ukazuju da je maca pod stresom.

Piše: petmagazine

Krije se

Iako većina mačaka obožava da drema na skrovitim mestima, ako primetite da je često skrivena tokom onih delova dana kada se inače igrate ili kada je vreme za obrok, to znači da se oseća ugroženom i da misli da joj preti neka vrsta opasnosti ili nelagode.

Obavlja nuždu van posude s posipom

Razlog može biti veoma jednostavan – promenili ste posudu ili vrstu posipa pa se tinoviteti vašem mezimcu ne dopadaju, ili ste u dom doveli još jednu mačku ili psa pa vaš mezimac tako izražava protest. Ili pak ne održavate redovno posudu, a mačke kao izrazito pedantna bića ne žele da koriste neurednu posudu.

Razmotrite sve novitete koji su se dogodili u poslednje vreme u vašem domu i doći ćete do razloga. Takođe, ovo može bit i i znak nekog zdravstvenog problema pa obavezno konsultujte i veterinara.

Intenzivno održavanje higijene

Mace su u stanju da se kupaju i svoju dlaku održavaju satima, ali ako primetite da je nega znatno intenzivnija, to je siguran znak da mačka to čini kako bi se utešila. Naime, mačkama se prilikom održavanja higijene luči endorfin koji smiruje. Međutim, intenzivno lizanje je poremećaj koji dovodi do gubitka dlake, mačka može početi da čupka dlaku ili da se intenzivno češe i tako sebi stvori ranice.

Nema apetit

Iako se šalimo da su mačke uvek gladne, mnogi vlasnici bore se sa svojim probirljivim mezimcima i svaki dan je nova borba kad je reč o hranjenju. Ukoliko pak primetite da vaš mezimac odjednom ne želi da jede hranu koju je do tada obožavao – to je znak za uzbunu.

Gubitak apetita jedan je od najupadljivijih simptoma stresa i depresije. Takođe, i u ovom slučaju obavezno se posavetujte s veterinarom jer nedostatak apetita može biti uslovljen i nekim zdravstvenim problemom.

Agresivna je

Ukoliko primetite da je vaša mačka znatno netrpeljivija i da pokazuje znake agresije prema nekom od članova vašeg domaćinstva ili prema drugim ljubimcima u domu, i to je “crvena lampica”. Mačka grize, grebe ili frkće – nešto joj u domu stvara nervozu. Mačka vas ne mrzi već je to najbolji i najočigledniji način da vam stavi do znanja da joj se nešto ne dopada.

Related Posts