Kada vam mačka pokaže svoj stomak, nije sasvim tačno da ona želi da je mazite - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 08/07/2023

Kada vam mačka pokaže svoj stomak, nije sasvim tačno da ona želi da je mazite

Maca koja se okrene na leđa i pokaže vam svoj stomačić. Mnogi ljudi to vide i shvataju kao poziv da češkaju stomak svoje mačke, ali u većini slučajeva to nije ono što vam mačka saopštava kada otkriva svoj stomak.

piše: Minja.cat

Mačke se ponekad kotrljaju na leđima kako bi pokazale odbrambeni položaj. Kada mačka oseti da ne može da pobegne, ona će se kotrljati na leđima kako bi bolje iskoristila svoje kandže i zube protiv predatora. Mačji stomak je veoma ranjivo područje jer sadrži mnoge vitalne organe. Ne shvatajte lično ako vas mačka ogrebe ili ugrize kada joj češkate stomak.

Mačka koja leži na leđima i otkriva svoj stomak u poznatom okruženju kao što je njen dom, takođe često može time da pokaže da je opuštena i da se oseća bezbedno u svom okruženju. Mačka se oseća tako udobno da će ležati na leđima i izložiti njihove vitalne organe umesto da pazi na predatore.

Pored toga, mačke mogu ležati na leđima kada žele da se igraju. Ovo je vreme da izvadite štapić sa perjem. Izbegavajte da koristite ruke i noge da se igrate sa svojom mačkom jer želimo da je naučimo odgovarajućoj igri i da vaše ruke i stopala nikada nisu igračke za napad.

Ako mazite svoju mačku dok je njen stomak izložen, izbegavajte da je mazite po stomaku i mazite je po ramenima, glavi i bradi, samo nekoliko puta. Pratite govor tela vaše mačke i na prvi pogled na uznemirenost ili preterano uzbuđenje, dajte joj prostora i prestanite da je mazite. Uobičajeni znaci uznemirenosti su trzanje i udaranje repa, uši i brkovi unazad, trzanje kože i fiksiran pogled.