Kad mačke kradu šou na platnu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 13/02/2023

Kad mačke kradu šou na platnu

Pre više od 120 godina britanski zabavljač Džordž Albert Smit objavio je 35-sekundni nemi snimak pod nazivom Mali doktor, koji prikazuje devojčicu kako svojoj mački daje lek. Ponovo je objavljen 1903. godine pod nazivom Bolesno mače. Od tada, mačke su glumile u nekim od najepskijih filmova u istoriji. Evo kratkog podsetnika na samo neke od njih:

Doručak kod Tifanija

Film iz 1961. godine dao nam je jednu od najprepoznatljivijih slika američke kinematografije —  Odri Hepbern i crnu muštiklu. Hepbern je bila nominovana za Oskara, ali Narandžasti – mačak koji je igrao Hepbernovog ljubimca, osvojio je svoju drugu PATSI nagradu (Picture Animal Top Star of the Iear) za film. Do danas, Narandžasti ostaje jedina mačka filmske zvezde koja je dva puta dobila ovu nagradu.

Kum

Marlon Brando je pomilovao mačku u uvodnoj sceni spektakularnog filma iz 1972. godine o zločinačkoj porodici. Za razliku od Narandžastog, ova mačka nije bila profesionalni glumac. Umesto toga, reditelj Frensis Ford Kopola je ovu macu našao u objektu gde se snimao film, napuštenu. Jednostavno, samo je došla i uklopila se.

Mačje oko

Kralj horor filmova Stiven King napisao je tri priče po kojoj je snimljen film Mačje oko 1985. godine – antologija koju povezuje jedna mačka. Ovo je jedan neobičan filmski eksperiment koji posmatra ljudski strah iz mačje perspektive. Da ne bismo otkrivali previše detalja, jednostavno vam preporučujemo da ga odgledate jer se sigurno nećete pokajati.

Mačke i psi

Film iz 2001. godine, Mačke i psi donosi nam sofisticirani obračun između mačaka i pasa čiji vlasnici nisu svesni sukoba. Filmski stvaraoci su koristili talentovane žive životinje, kao i animatronske lutke i kompjuterske grafičke slike da ožive priču. Film je postavio nove standarde, svakako.

Milo & Otis

Japanskom reditelju Masanori Hati i Konu Ičikavi trebalo je tri godine da snime 74 sata filma koji će prerasti u dirljivu priču o narandžastoj mački po imenu Milo i njegovom prijatelju Mopsu Otisu. Film je pušten u SAD 1989. godine, i namenjen je svim uzrastima.

Upoznajte roditelje

Robert DeNiro i Ben Stiller su verovatno bili najsmešnija glumačka ekipa 2000. godine – ili možda ikada. Komični prikaz gde se verenik susreće sa zastrašujućim ocem verenice iznedrio je dva nastavka i pokupio niz nagrada. Mačka po imenu Džinks pojavljivala se tokom skoro svake scene, a na kraju filma se pričalo da je DeNiro obožavao Bejlija i Miša, koje su igrale tu ulogu, i da je posle seta znao da provodi vremen sa njima.