Kabinet zanimljivosti u Amsterdamu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 01/02/2021

Kabinet zanimljivosti u Amsterdamu

“Kabinet za mačke” je umetnička kolekcija čija je centralna tema mačka * alternativni, šarmantni muzej koji se nalazi u divnoj kući pored kanala u Amsterdamu pravi je raj za ljubitelje cica maca

Piše: Petmagazine.rs

Ako ste umorni od poseta izložbama o umetnosti i istoriji, “Kabinet za mačke” će vam doneti lepu promenu. Njegova centralna tema može da vam izgleda čudno, pa čak i smešno, ali izbor predstavljenih umetničkih dela je izuzetan, a način na koji su predstavljeni je zabavan. Muzej je u potpunosti posvećen ulozi mačaka u umetnosti i kulturi tokom istorije. Izložene su slike, skulpture, plakati i drugi predmeti povezani sa ovim ljubimcima, koje nadgledaju žive mačke.

Istorija

Ovaj mali muzej smešten u staroj patricijskoj kući u Herengrahtu u Amsterdamu, u delu grada u kojem danas banke i advokati imaju svoje kancelarije, u potpunosti je posvećen mačkama. Osnovao ga je 1990. godine Vilijam Meijer, bogati Holanđanin koji je na ovaj način želeo da sačuva sećanje na svoju mačku, nazvanu po nekadašnjem američkom finansijeru – Džonu Pirpontu Morganu. Od osnivanja u kući je boravilo nekoliko istaknutih ličnosti, uključujući gradonačelnika Amsterdama i Džona Adamsa, bivšeg američkog predsednika. „Kabinet za mačke” je definitivno vredan posete, ne samo ljubitelja mačaka već i onih koji cene kvalitetnu umetnost.

Prostor

Bob Meijer, osnivač muzeja, odlučio je da formira “Kabinet za mačke” u znak sećanja na svog voljenog ljubimca. On je ubrzo stvorio značajnu kolekciju slika, skulptura, crteža mačaka, koje možete pogledati u pet muzejskih soba koje se nalaze na drugom spratu kuće, dok Meijer živi iznad muzeja, na poslednjem spratu.

Prva soba, poznata kao “Balska dvorana”, jeste prostorija ukrašena likovnom umetnošću sa upečatljivim enterijerom i klasičnim nameštajem. Sledeća soba je “Zelena”, nazvana tako zbog svog autentičnog dekora, i u njoj ćete naći kolekciju jedinstvenih ukrasnih figura mačaka i autentičnih fotografija.

Soba “Mehelen” se može pohvaliti izvanredno oblikovanim zidovima koji su ukrašeni atraktivnim slikama raznih poznatih umetnika, između ostalih i Pabla Pikasa.

U neverovatnoj “Muzičkoj sobi” se nalazi veliki koncertni klavir, vitrine i još umetnina kraljice muzeja. Poslednja od pet soba je spomen-soba Dž. P. Morgana, u kojoj su izloženi razni komadi posvećeni Meijerovom ljubimcu. Kultni komad je novčanica američkog dolara, koju je dizajnirao Art Klerkza mačkov rođendan, a prikazuje portret mačke u prostoru gde se obično predstavlja američki predsednik.

U muzeju su prikazane razne epohe i umetnički pokreti. Mačke vekovima imaju veliku ulogu u umetnosti i kulturi, a neki od umetnika koji su prisutni u kolekciji su Dali, Pikaso i Tuluz-Lotrek. Muzej često sarađuje sa uglednim institucijama kao što su Rijksmuseum, Museum Van Gogh, Kunsthal.

Čak i ako niste ludi za mačkama, šetnja impresivnim sobama ove prelepe kanalske kuće, takođe korišćene u filmu Ocean’s Twelve, neočekivano je uživanje, dok u muzejskoj prodavnici možete kupiti reprodukcije starih plakata sa mačkama, knjige, kao i druge predmete vezane za mačke. Naravno, uz kupovinu dobijate i besplatno maženje s muzejskim macama.