Istraživanje: Koliko mačaka živi u Vašingtonu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka na stepeništu
Od petmagazine.rs - 28/10/2021

Istraživanje: Koliko mačaka živi u Vašingtonu

Kad joj prednje šape dotaknu tlo, brkato stvorenje naglo pogleda gore, a kamera klikne i zabeleži prizor. Reč je o mačkama, a mesto snimanja nije neka udaljena divljina nego prestonica Sjedinjenih Država

Izvor: N1

Fotografije su nastale u sklopu programa pod nazivom DC Ket Kaunt. Reč je o trogodišnjim naporima aktivista koji se bore za dobrobit životinja, kao i naučnika da popišu svaku mačku u Vašingtonu.

Organizatori kažu da studija pruža adekvatnu procenu veličine gradske mačje populacije.

Ustanovljeno je da u Vašingtonu živi oko 200.000 mačaka, od kojih otprilike polovina odlazi isključivo na one kućne. Drugi deo čine mačke koje imaju ograničen ili nikakav pristup spoljnim prostorima i mačke lutalice, kaže Tajler Flokhart, biolog koji vodi projekat.

– Mislim da ne postoji neki drugi divlji sisavac ili mesožder, koji u takvoj gustini živi blizu ljudi, kazao je, misleći na mačke u urbanom okruženju. – Zaista je zanimljivo da imamo toliko mnogo mačaka na tako maloj lokaciji.

Istraživači su za ovaj popis razgovarali s reprezentativnim uzorkom stanovnika, analizirali podatke iz utočišta za životinje, kretali se posebnim rutama u potrazi za mačkama i postavili kamere na više od 1.500 lokacija.

– To je verovatno najpodrobnija analiza mačaka u bilo kojemu svetskom gradu, rekao je Flokhart.

Njihove kamere su snimile i brojne druge životinje poput veverica, rakuna, lisica, jelena pa čak i jednog risa.

– Velika je raznolikost divljeg života u našem gradu, kaže Flokhart. – Često gradovima smatramo mesta u kojima žive samo ljudi, međutim susrećemo brojne vrste divljih životinja – od glodara do velikih predatora.

Related Posts