Ishrana: Whiskas od malih do velikih - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 11/09/2018

Ishrana: Whiskas od malih do velikih

Dajući mački adekvatnu hranu za njen uzrast, vlasnici će joj pružiti mogućnost da u svakom dobu uživa u odličnoj formi

 

Izvor: Mars za magazin Mačka, Foto: Mars

Kompletna gotova hrana za kućne ljubimce predstavlja hranu koja je pripremljena na stručan način, koja sadrži sve neophodne hranljive materije potrebne organizmu životinja i ukoliko se ljubimci hrane na ovaj način – nisu im potrebni nikakvi dodaci ishrani.

Uzrast

Potrebe ljubimaca se razlikuju u različitim životnim stadijumima, tako da je „Whiskas” hrana prilagođena njihovom uzrastu:

* Za mlade, koji rastu i razvijaju se – „Junior” hrana;

* Za odrasle ljubimce – „Adult” hrana;

* Za zrelo doba – „Senior” hrana.

„Junior hrana

Veoma je važno obezbediti mačetu najbolji mogući početak života, s najboljom negom i kvalitetnom hranom. U prvoj godini života, mače se oslanja na svog vlasnika jer sve dobija od njega. Mače raste 15 puta brže nego beba, odnosno ljudsko biće, i ima specifične zahteve. Iako već dugo žive sa čovekom, mačke su i dalje pravi mesojedi. U prehrambenom smislu, njihova fiziologija se potpuno razlikuje od ljudske. Upravo zbog specifičnih potreba, veoma je važno da mačka svaki dan dobija ne samo ukusnu nego i potpunu i uravnoteženu hranu sa svim neophodnim sastojcima koji osiguravaju pravilno funkcionisanje njenog organizma. Samo uz pravilnu ishranu, vaš ljubimac će biti zdrav i dobro raspoložen.

Mačići

Mačićima bi trebalo obezbediti unos svih neophodnih hranljivih materija, i to u pravilnoj razmeri. Manjak ili višak neke hranljive materije može da ima ozbiljne posledice na zdravlje vašeg četvoronožnog člana porodice.

Hrana za mačke mora da sadrži više belančevina i masti u odnosu na hranu za pse ili ljudsku hranu. Samo pravilna ishrana daje mačkama energiju neophodnu za snažne mišiće i sjajnu dlaku.

Hranljive materije

Gotova hrana sa oznakom „Junior” je kompletna hrana koja sadrži sve ključne hranljive materije:

* Belančevine sadrže neophodne aminokiseline, kao i taurin, specifičnu aminokiselinu koja utiče na nervni sistem i odgovorna je za dobar vid i zdravo srce mačke.

* Masti obezbeđuju energiju i izvor su masnih kiselina neophodnih za zdravu kožu i dlaku mace.

* Lako svarljivi ugljeni hidrati i prirodna vlakna važni su za zdravlje mace.

* Vitamini B i E su ključni za dobar rad metabolizma, dok su vitamini A i D odlučujući za izgradnju kostiju i zuba, zdravlje sluzokože i vid mačeta.

* Kalcijum i fosfor su izrazito važni za zdravlje kostiju i zuba.

Vlažna hrana

U ponudi je vlažna hrana za mačiće u kesicama i suva hrana u briketima. Važno je napomenuti da je u prva tri meseca želudac mačića veoma mali, te ih ne treba opterećivati količinski velikim obrocima, već im treba ponuditi manje i češće obroke.

„Adult” hrana

Kada mače dostigne oko godinu dana starosti, ono se smatra odraslim i potrebno je preći na ishranu hranom za odrasle mačke – „Adult”.

Hrana za odrasle mačke zadovoljava sve nutritivne potrebe naših mačjih prijatelja kako bi vodili zdrav i srećan život. Ova hrana sadrži cink i suncokretovo ulje, prirodni izvor omega 6 masnih kiselina, koje pomažu u održavanju zdrave kože i dlake. Takođe, ova hrana ima izbalansirani nivo minerala kako bi obezbedila zdravlje urinarnog trakta mačaka.

Vlažna i suva hrana

Kao i za juniore, za odrasle mačke je u ponudi vlažna hrana u kesicama i suva hrana u briketima. Na samom vlasniku je da odluči da li želi da svom ljubimcu ponudi samo suvu, samo vlažnu hranu ili kombinaciju. Preporučuje se kombinovanje suve i vlažne hrane, pri čemu bi trebalo voditi računa o količinama koje se daju mački. Potrebno je obračunati dnevne potrebe i pratiti preporuke o dnevnim količinama vlažne i suve hrane sa pakovanja.

Uz gotovu hranu, ljubimcima je potrebno obezbediti neograničen pristup svežoj vodi. Uslov koji gotova hrana treba da ispunjava jeste i da je ukusna za životinje i da je one rado jedu.

„Senior” hrana

Kada mačka napuni sedam godina, najčešće se ne primećuje neka razlika u njenom ponašanju jer većina maca živi od 13 do 17 godina. Ona je verovatno i dalje podjednako aktivna, zdrava, nezavisna i radoznala.
Iako ne deluje da ona već stari, nakon sedam godina života nutritivne potrebe mačke se menjaju. Adekvatnom ishranom se mogu ublažiti ili čak sprečiti određeni zdravstveni problemi koji se javljaju s godinama. Isto tako, na ovaj način se nastavlja s pružanjem nege koju je maca imala i u prethodnom periodu života.

Taurin i fosfor
„Whiskas Senior” hrana sadrži više taurina, za zdravo srce, kao i odgovarajući nivo fosfora, koji će održati urinarni trakt zdravim. Cink i linoleinska kiselina će pomoći u tome da dlaka vaše mace i dalje izgleda sjajno kao i pre.

Pored toga što ima ukus i teksturu koju mačke vole, vlažna hrana je i odličan izvor vode, koja je posebno važna za mace seniore. Ne samo da vlažna hrana prija njihovim bubrezima, već im pomaže i u očuvanju optimalne telesne težine.

Stručnjaci
Svi sastojci i recepture „Whiskas” hrane su rezultat saradnje stručnjaka za ishranu i veterinara iz centra „Waltham”, vodećeg svetskog autoriteta u oblasti zdrave hrane i nege kućnih ljubimaca. Svi sastojci su pažljivo odabrani, a hrana je izrazito ukusna.