Ishrana: Neophodni vitamini - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 28/03/2022

Ishrana: Neophodni vitamini

Vitamin A je neophodan vitamin za mačke, što znači da mora biti deo njihove ishrane kako bi one održale dobro zdravlje. Vitamin D je mačkama potreban za zdrav razvoj i funkcionisanje organizma, a one  ipak nisu u mogućnosti da ga  proizvode u  dovoljno potrebnoj količini

Za magazin MAČKA piše dr vet med Tamara Stanojević

Vitamini su organska jedinjenja koja učestvuju u širokom spektru metaboličkih procesa u organizmu. Nedostatak vitamina, ali i njihov višak  može izazvati različite zdravstvene probleme. Mačke ne mogu da sintetizuju neke vitamine iz formi tih vitamina koji zahteva obradu u organizmu. Među vitaminima grupe rastvorljive u mastima ( vitamini A, D, E i K) postoje oni koje mačke moraju dobiti direktno iz hrane, i to pre svega hrane životinjskog porekla, to su vitamini A i D.

Izvor vitamina A i D

dzigerica

žumance

riba

riblje ulje

Vitamin A

Vitamin A je neophodan vitamin za mačke, što znači da mora biti deo njihove ishrane kako bi one održale dobro zdravlje. Koži, dlaci, mišićima i nervima je neophodan vitamin A za pravilno funkcionisanje.

Ako mačka ne dobija dovoljno vitamina A u ishrani, uočava se  da krzno i koža  ne izgledaju sjajno, gusto i  zdravo, a  mačke mogu da pate i od noćnog slepila. Mišići takođe bivaju pogođeni, pa će mačka  delovati slabo i apatično. Vitamin A je posebno važan za smacne mačke i mačiće jer je mačićima u porastu neophodan za rast, mišićni i neurološki razvoj.

Kod većine životinjskih vrsta vitamin A može da se proizvodi u telu-iz biljnih izvora, iz pigmenata iz šargarepe, lisnatog zelenog povrća, bundeve… Međutim, mačke ne mogu na ovakav način da  proizvedu aktivan oblik vitamina A, pa se odgovarajući oblik  mora obezbediti ishranom, kao prirodni sastojak ili kao dodatak ishrani. Odgovarajući oblik se nalazi u proizvodima životinjskog porekla a najviše u unutrašnjim organima: jetri i bubrezima, kao i u ribljem  ulju.

Udruženje američkih zvaničnika za kontrolu hrane (AAFCO) preporučuje da hrana za mačke u zavisnosti od uzrasta kome je namenjena, sadrži minimum 5000-9000 IU/kg hrane vitamina A.

Unos vitamina A i njegova suplementacija moraju zaista biti pod kontrolom veterinara jer mačke ne mogu kontrolisati unos vitamina A, a s obzirom da se kao vitamin rastvorljiv u mastima deponuje u organizmu postoji mogućnost unošenja I registrovanja u organizmu toksičnih količina vitamina A,odnosno hipervitaminoze A.  Kod mačaka je karakteristično da zbog više unetog vitamina u dužem periodu nastaje tosikoza koja izaziva lezije skeleta, pre svega promene na vratnim pršljenovima i posledično bol, otezane pokrete, pa i delimičnu paralizu.

Deficit Vitamina A danas je redak kod mačaka jer se najčešće hrane komercijalnom hranom, a kvalitetne komercijalne sadrže preporučene količine ovog vitamina. Kućno pripremljena hrana, prema veterinarski propisanoj recepturi obično sadrži odgovarajuću količinu vitamina A, ili dodatkom odgovarajućeg suplementa dovodi sve vitamine pa i vitamin A do potrebnog nivoa.

Ipak studije su pokazale  da  deficit kod mladih prouzrokuje promene u razvoju skeletal I nervnog sistema, a kod odraslih životinja probleme sa vidom, reprodukcijom i integritetom kože i sluzokoze.

Vitamin D

Vitamin D je mačkama potreban za zdrav razvoj i funkcionisanje organizma, a one  ipak nisu u mogućnosti da ga  proizvode u  dovoljno potrebnoj količini. Zato vitamin D mora biti sastavni deo  ishrane mačke.

Ovaj vitamin ima glavnu ulogu u metabolizmu kalcijuma i fosfora. Deluje na njihovu apsorpciju iz digestivnog trakta i ugrađivanje u kosti. Osim neophodnosti za razvoj koštanog tkiva Vitamin D je potreban i mišićima i nervima za njihovo pravilno funkcionisanje.

Postoje dva oblika čijom konverzijom organizam dobija aktivni oblik vitamina D. Za najveći broj životinja nutritivno značajniji je D3 oblik koji se proizvodi u koži  životinja pod uticajem UV sunčevih zraka ili ga one unose hraneći se životinjskim proizvodima koji ih sadrže.

Mačke (kao i psi) nisu u stanju da proizvedu adekvatne količine vitamina D u svom telu, tako da su zavisne od količine unete hranom, odnosno Vitamin D (D3) uvek mora biti deo ishrane. One čak  ne mogu koristiti kao alternativu biljni oblik vitamina D (D2)jednako efikasno kao životinjski, tako da mačja ishrana treba da uključuje vitamina D (vitamin D3) životinjskog porekla ili eventualno  nivo D2 prilagođen tako da kompenzuje njegovu nižu efikasnost.

Izvor Vitamina D u prirodnoj hrani je dosta sužen-  nešto veća koncentracija je u žumancetu, džigerici i ribi, a koncentrovanijim izvorom se smatra riblje ulje, pre svega ulje jetre bakalara.

Deficit Vitamina D prouzrokuje oslabljenu mineralizaciju kostiju, odnosno ovaj nedostatak prouzrokuje dalji deficit  Ca i P pa time i problem u koštanom tkivu. Nedovoljni nivo vitamina D može dovesti i do i povećanog rizika od komplikacija usled srčanih bolesti a istraživanja su takođe pokazala da je nizak nivo vitamina D povezan i sa povećanim rizikom od raka.

Mačke sa deficitom Vitamina D u ishrani pokazuju simptome u smislu problema sa kretanjem: izbegavaju kretanje, otežano se  kreću, a i slabije se doteruju i ližu.Takođe kao i kod nedostatka vitamina A može doći do poremećaja vratnih pršljenova pa posledično i do neuroloških poremećaja u prednjim partijama tela.

Nema mnogo podataka o toksičnosti visokih doza vitamin  D na mačke, više se nailazi na  podatke koji ukazuju na relativnu otpornost mačaka na toksičnost vitamin  D u odnosu na druge vrste. Hipervitaminoza  vitamina D  prouzrokovana unosom većih količina  vitamina D rezultira hiperkalcemijom I kalcifikacijom mekih tkiva, zabelezena je  najćešće posredno zbog trovanja rodenticidima.