I ljubimica može da bude depresivna - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka leži
Od petmagazine.rs - 17/11/2021

I ljubimica može da bude depresivna

Mačke su veoma osetljive i lako mogu postati žrtve raznih poremećaja u ponašanju. Ove poremećaje najčešće možemo tumačiti kao depresiju, jer su i simptomi veoma slični onima koji se javljaju kod ljudi

Izvor: MagazinNovosti

Znaci depresije kod ljubimica

Promene u vokalizaciji – Ukoliko vaša mačka više mjauče nego obično ili to čini očigledno ređe, to je znak depresije. Kada je mačka nesrećna ona će tiho i žalosno mjaukati.

Govor tela – Ponekad izgled mačijeg tela, odnosno njeno držanje može da vam da signal da je ona nesrećna. Povijen rep, uši zabačene unazad, nakostrešena dlaka duž tela i zgrčeno telo su znakovi da je mačka tužna.

Agresija – Kada je mačka tužna, ona vrlo lako može da postane i agresivna.

Strah – Tuga bez svake sumnje dovodi do osećanja straha. Mačka koja je tužna će se skrivati od vas i vaših pokušaja da joj priđete.

Pripijanje uz vlasnika – Ako vaša mačka nije po prirodi naročita maza, njeno pripijanje uz vas može da bude odlika depresije.

Prekomerno spavanje – Iako mačke spavaju veći broj sati u toku dana, tužne mačke spavaju još duže.

Loš način negovanja vlastitog krzna – Najjednostavniji način da zaključite da li je vaša mačka srećna ili ne, je taj da obratite pažnju na stanje njenog krzna. Ako vam se čini da ona ne provodi više dovoljno vremena brinući o njemu, to je odlika depresije.

Smanjen apetit – Kada je tužna, mačka nema želju za hranom, pa čak ni za svojim omiljenim poslasticama.

Promene u načinu obavljanja nužde – Tužna mačka može početi da mokri van kutije sa posipom.

Preterano grebanje – Iako ima svoj stalak za grebanje koji koristi da bi zadovoljila ovu svoju potrebu, ako vaša mačka počne ođednom da grebe vaš nameštaj, ona vam šalje poruku da je tužna.

Related Posts