Fontana: da ili ne? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
fontana za mačke
Od petmagazine.rs - 24/09/2020

Fontana: da ili ne?

Mačke su dosta osetljive na ukuse i mirise, i smanjen unos vode može loše da utiče na njihovo zdravlje. Znaju da budu velike izbirljivice, čak i kada je u pitanju mesto gde će da piju vodu

Piše: Petmagazine.rs

Mačke su veoma izbirljive kada je voda u pitanju. Ne vole da piju iz mirnih, stajaćih voda, a na otvorenom više vole da pronađu izvor tekuće vode. Metabolizam mačke, a pre svega njen urinarni sistem, prilagođavaju su unosu različite količine vode, zasebno ili sa hranom, kako bi se održao balans vode u organizmu. Mnogo su manje osetljive i podložne dehidrataciji nego psi, a manje su im i potrebe za vodom. Mogućnost koncentrovanja mokraće, smanjen osećaj žeđi i pijenje vode u maloj količini neki su od vidova prilagođavanja na sušne uslove Bliskog istoka, u kojima je evoluirala domaća mačka. Nažalost, ovakva adaptacija u današnjim uslovima držanja mačaka može imati negativan efekat po njihovo zdravlje. Ishrana suvom hranom, u kombinaciji sa nuđenjem vode na neki od načina koji su „neprihvatljivi” za mačku, može dovesti do nedovoljnog unosa vode i aktiviranja adaptacionog mehanizma koji će održati ravnotežu vode u organizmu.

Podstičite ih da piju vodu

Ne samo da mačke vole da se igraju, vole i svežu, hladnu vodu. Zato je voda koja teče njima izuzetno primamljiva. Često će mačke piti i igrati se slapovima koji cure iz česme, a njena činija s vodom će za to vreme ostati puna. Za ovakve mačke je dobro nabaviti specijalno prilagođene fontane sa filterom za vodu. Dajemo vam nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu pri odluci da li da kupite fontanu za piće za vašeg ljubimca ili ne.

maca

Većina ne pije dovoljno vode

Divlje mačke unose dovoljnu količinu vode iz plena koji uhvate, međutim, pošto domaće mačke žive u stanu ili kući i nisu lovci, one ne unose dovoljnu količinu tečnosti i trebalo bi da piju mnogo više vode. Fontana za piće je jedan način da animirate macu da pije vodu.

Veoma je bitno da je vaš ljubimac hidriran, jer na taj način sprečavate bolest bubrega i mokraćnih puteva.

Problem sa previsokim posudama

Mnogi vlasnici mačaka koriste obične posude za piće. I one su odlične, međutim, da li ste primetili da nije lako uočiti nivo vode u njima? Mačke imaju odličan vid, ali imaju još bolji sluh, a to znači samo jedno – da će zvuk tekuće vode koja struji niz latice (cvetne) fontane sigurno privući pažnju vaše radoznale mačke!

Stajaća voda nije bezbedna

U prirodi je stajaća voda pogodna za razmnožavanje bakterija, od kojih mačka može brzo da se razboli. Najpopularnije cvetne fontane imaju filter koji služi da omekša vodu, te samim tim i uklanjanje bakterija. Štaviše, kod fontane ne postoje otvoreni rezervoari u kojima se može nakupljati prljavština, tako da vaša mačka može uživati u bistroj vodi u svakom trenutku.

maca

Šapice su im veoma osetljive

Mačje šapice su neverovatno osetljive i pružaju im sve potrebne informacije o prostoru oko njih. Neke mačke znaju da budu pod stresom kada osete da su im šapice preterano izložene ili ugrožene, na primer kada piju ili jedu iz posude koja je previše duboka. Ovo stanje je poznato kao stres na zglobovima ili umor zgloba. Fontane za vodu su dizajnirane tako da ispijanje vode prođe bez stresa.

Related Posts