Emotivno vezivanje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
žena drži mačku
Od petmagazine.rs - 01/11/2021

Emotivno vezivanje

Mačke imaju lošu reputaciju – hladne i udaljene pripitomljene životinje, barem u poređenju sa njihovom glavom konkurencijom poznatim kao “čovekov najbolji prijatelj“ – pas. Međutim, one itekako osećaju naklonost prema vlasnicima, međutim oni to jednostavno izražavaju drugačije, i to nam ne govore samo vlasnici mačaka, sada postoji i istraživanje koje to dokazuje

Piše: petmagazine

Studija koje je sprovedena o emocionalnoj povezanosti između mačaka i njihovih vlasnika je koristila istu klasičnu proceduru koja se koristi u ispitivanju afektivne vezanosti kod ljudi – “situacija sa strancem”. U njoj se ispituje kako dete reaguje u situaciji kada je u prostoriji prisutna nepoznata osoba, a deo ispitivanja je i odlazak majke ili oca iz prostorije u kojoj dete ostaje samo.

Istraživači sa Univerziteta Oregon State zaključili su da mačke zaista vole svoje ljude – ili ih u najmanju ruku vide kao negovatelje – nakon sprovođenja studije o mačićima, po uzoru na prethodna istraživanja o psima i bebama.

Studija, objavljena u časopisu Current Biologi, ispitivala je kako su mačići reagovali nakon što su proveli dva minuta sa svojim starateljom, ostali sami, a zatim su se ponovo okupili još dva minuta. Nakon eksperimenta, oni su kategorizirali svaku macu prema “stilovima“ vezanosti dodeljenim bebama i psima u prethodnim studijama – sigurni, ambivalentni, izbegavajući i neorganizovani.

Rezultati kažu: 64 odsto maca pokazalo je “siguran stil vezivanja“ svom staratelju, što znači da je mačka delovala izbezumljeno kada su napustili sobu, ali je “pokazivala smanjeni stresni odgovor“ po povratku. S druge strane, otkriveno je da oko 30 odsto mačića ima “nesiguran stil vezivanja“, što znači da se nivo stresa nije smanjio po povratku “njihove osobe“ u sobu. Međutim, ovaj rascep je u skladu sa literaturom o bebama – pa manji procenat sa nesigurnim stilovima vezivanja nije specifičan za mačke, suprotno uvreženom verovanju. Takođe imajte na umu: procenat mačaka sa “sigurnim“ stilovima vezivanja zapravo je veći od pasa – samo 58 odsto pasa pokazalo je “sigurnu“ vezanost, dok je 42 odsto kategorisano kao nesigurno.

Štaviše, obrasci ponašanja mačića ostali su dosledni kada je tim istraživača ponovio eksperiment sa grupom odraslih mačaka. Zaključak je da mačići i odrasle mačke pokazuju isti nivo naklonosti svojim starateljima kao i bebe, a možda čak i nešto više od pasa.

Da, ovo je samo jedno istraživanje, na osnovu kojeg samo možemo da kažemo – dajte šansu mačkama!

Related Posts