Domaće mačke jedu više zimi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 22/02/2021

Domaće mačke jedu više zimi

Sezonski unos hrane ispitivan je u prošlosti na domaćim životinjama, poput mlečnih krava, kako bi se uspostavili novi metodi za povećanje proizvodnje mleka, ali ova studija je najveća koja je dosad urađena na domaćim mačkama

Piše: Petmagazine.rs

U studiji je učestvovalo 38 mačaka, raznih rasa, uzrasta i pola, koje su sve bile stanovnice jednog centra u Francuskoj, gde im je bilo dozvoljeno da se igraju i vežbaju napolju tokom cele godine.

Na ogrlici koje su nosile mačke se nalazio mikročip koji im je omogućavao da uzmu koliko god hrane žele iz dozatora koji se sam otvarao. U isto vreme, ovaj mikročip je beležio koliko je mačka pojela i kada.

– Mačke su poput mnogih ljudi, koji su skloniji tome da jedu da bi se smirili i utešili kada je napolju hladno, ali u njihovom slučaju, to je verovatno zbog dodatne energije koja im je potrebna da se zagreju kada su napolju – objasnio je dr Alek German sa Univerziteta u Liverpulu, u Britaniji, stariji istraživač u studiji objavljenoj u časopisu PLOS One sa besplatnim pristupom.

Dr German i njegovi koautori otkrili su da su mačke leti jele oko 15 posto manje hrane nego zimi. Zaključili su takođe da su dodatni napor da se zimi zagreju i iskušenje da se odmaraju tokom vrelih letnjih dana doprineli promeni nivoa aktivnosti tokom godine.

– Ljudi treba da uzmu u obzir količinu hrane koja je potrebna njihovim mačkama u različito doba godine, jer im to može pomoći da održavaju težinu svog ljubimca zdravom – rekao je dr German.