Deo bogatstva i mačkama iz Ermitaža - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 08/12/2020

Deo bogatstva i mačkama iz Ermitaža

Umetnička zbirka ruskog Državnog muzeja Ermitaž jedna je od najimpresivnijih na svetu, ali čini se da na brojne posetioce puno snažnij utisak ostavljaju mačke koje žive u njegovom podrumu

Izvor: N1

Neimenovani francuski filantrop odlučio je da ove mace uključi u svoj testament i ostavi im deo svog nasledstva.

U jednom od podruma poznatog muzeja u Sankt Peterburgu u kojem je izloženo oko tri miliona umetničkih dela živi oko 50 mačaka, piše CNN.

One su “službeni muzejski lovci na miševe i premda se smatraju delom osoblja, izdržavane se zahvaljujući donacijama”, rekao je direktor muzeja Mihail Pjotrovski.

Brigu o “čuvaricama muzeja” vode volonteri i muzejsko osoblje. Imaju sopsvenu veš mašinu i redovito koriste usluge lokalnog veterinara.

– Naš francuski prijatelj učinio je jako dobru stvar. Ovo je sjajan PR i za mačke i za dobrotvorne svrhe. Iznos nije jako velik, ali nama je vrlo važno i zanimljivo kada neko u testament uključi naše mačke. To je vrlo lepa gest. Sredstva će se verovatno upotrebiti za popravke u muzejskim podrumima u kojima mačke žive, kazao je Pjotrovski.

– Francuski filantrop je nasledstvo podelio bliskim rođacima, francuskoj organizaciji za očuvanje prirodne sredine i našim mačkama, rekla je portparolka muzeja. Vesti o nasledstvu u Ermitaž su stigle tokom leta, a sada se obavljaju završni pregovori s francuskim advokatima o neverojatnom novčanom transferu.

Muzej je stalni dom mačkama još od vremena carice Elizabete Petrovne, koja je vladala od 1741. do 1761. godine. Ona je ‘naručila’ njihov dolazak u muzejske prostore da bi se izborila s najezdom glodara.

Katarina Velika, osnivačica Ermitaža, dala im je status čuvara umetničkih galerija, piše novinska agencija RIA Novosti.

Neimenovani francuski dobročinitelj nije jedini koji je pao na čari naših mačaka, kaže Pjotrovski te dodaje da je i bivši predsednik Ruske akademije nauka Vladimir Fortov, koji je umro prošlog meseca, bio njihov “verni prijatelj”. Kaže da je često svraćao u muzej i ostavljao novac za životinje.

Zbog pandemije koronavirusa Ermitaž je ponovo zatvorio svoja vrata za posetioce, ali oni koji žele mogu postati pokrovitelji mačaka ako kontaktiraju upravu muzeja.