Da li znate šta tačno znači kad vas mačka liže? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 23/03/2024

Da li znate šta tačno znači kad vas mačka liže?

Mace koje se prema ljudima ponašaju kao da su njihove lizalice uopšte nisu čudne ili neobične – ali šta to tačno znači kad vas mačka liže? To može značiti da vaša mačka samo pokušava da vam pomogne da budete čisti, ili može ukazivati na nešto drugo.

piše: Minja cat

Amelija Viber, članica ekipe portala Daily Paws i veliki ljubitelj i poznavalac mačaka, podseća vlasnike da ih mačka često liže kada je maze. To je tzv. “pridruženi odgovor“ – vi njih doterujete svojim maženjem, a one vam uzvraćaju uslugom čisteći vam ruku.

Mačke se takođe doteruju međusobno ližući se, a Amelija kaže da možete testirati teoriju zaustavljanjem maženja mačke dok vas ona liže. Ako nastavi da se liže, verovatno vas neguje. Iako se možda ne čini uvek tako, naše mačke ulažu vreme u naše emocionalno blagostanje.

Zašto vas još maca liže? Želi da vam privuče pažnju. Na primer, ako prolazite bosih nogu, vaša mačka bi mogla ispružiti jezik i pružiti vam jedan liz, samo da biste znali da je tu.

Kada lizanje mačaka može naštetiti i kako ga zaustaviti? Evo kada ovo, inače normalno ponašanje mačaka, može postati problematično. Ako je lizanje vaše mačke često i kompulzivno, to može biti znak nervoze, ili čak anksioznog poremećaja, kaže Amelija.

Ako zajedno sa lizanjem sebe i vas, vaša mačka liže prozore, plastiku i druge stvari oko kuće što može ukazivati na to da nešto nije u redu. Tada morate da pozovite veterinara da biste stekli bolju predstavu o tome šta se dešava.

Lizanje se takođe može povezati sa mučninom, kaže Amelija. Pratite ponašanje mace i prepoznajte problem.

Zašto mačke ne vole da ih nosimo?

 

Može biti štetno za mačku ako voli da liže vašu kosu. Bilo koji proizvod koji koristite za održavanje kose neće biti dobar za vašu nju, a sama kosa može biti duga i na kraju će stvoriti dlakavu kuglicu u digestivnom traktu mačke. To može biti opasno i ako sumnjate da se to dogodilo, odmah idite kod veterinara.

Ali postoje jednostavni načini da se to zaustavi, kaže Amelija. Tokom dana je pratite, a noću možete recimo da stavite kapu dok spavate.