Da li baš sve znate o njima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka leži
Od petmagazine.rs - 22/09/2021

Da li baš sve znate o njima

1. Mačići imaju 26 mlečnih ili “bebi“ zuba. Kao odrasle mačke, imaju 30 stalnih zuba. Nemojte da zaboravljate da brinete o njihovim bisernim zubima, tako što ćete ih redovno čistiti.

2. Kućne mačke dele 95,6% svog genetskog porekla sa tigrovima. Dobro ste pročitali – tigrovi. Oni takođe dele neke iste navike ponašanja, poput označavanja urinom, uhođenje plena.

3. Mogu da skoče čak pet puta više od svoje visine.

4. Kućna mačka može da trči brzinom od oko 30 km/h. To znači da mačka može prestići legendarnog trkača Husein Bolta u zaletu od 200 metara!

5. Mačke mogu da imaju dominantnu prednju šapu. Studije su pokazale da muške mačke preferiraju levu šapu, dok ženke mogu imati dominantnu desnu šapu.

6. Većina mačaka ima 18 prstiju – 5 na prednjim šapama i 4 na zadnjim šapama. Međutim, neke mačke mogu da se rode sa dodatnim prstima, i to je stanje koje se naziva polidaktilizam.

7. Najstarija mačka koja je ikada živela bila je mačka po imenu “Creme Puff”, koja je doživela 38 godina i 3 dana. Creme Puff je živela od 3. avgusta 1967. do avgusta 2005. sa svojim vlasnikom u Teksasu.

9. Mačke imaju 32 mišića u svakom uhu, što im omogućava da okreću uši kako bi se prilagodili izvoru buke. Osim toga, mačke mogu da rotiraju uši za 180 stepeni!

10. Mačke su kratkovide, ali su njihov periferni i noćni vid daleko superiorniji u odnosu na ljude.

11. Brkovi na mački nisu samo slatki – oni imaju i važnu funkciji u pomaganju da se kreću, posebno noću. Mačji brkovi ugrađeni su duboko u njihovo telo i povezani su sa mačjim osetljivim mišićnim i nervnim sistemom, delujući kao receptori za dodir. Brkovi omogućavaju mački da otkrije i reaguje na promene u svom okruženju.

12. Najstarija poznata mačka ljubimac postojala je pre oko 9.500 godina. Francuski arheolog je 2004. godine na Kipru pronašao grob mačke koji datira pre 9.500 godina, što znači da su ljudi od tada imali mačke kao kućne ljubimce!

13. Ženka može da ostane skotna sa 4 meseca. Sterilizacija i kastracija najbolji su način da se spreče neočekivana legla i pomogne u smanjenju prenaseljenosti mačaka.

14. Mačke obično spavaju oko 15 sati dnevno. To znači da mačka oko 70% svog života provede spavajući. Mora da je lepo biti mačka!

15. U starom Egiptu, članovi porodice bi obrijali obrve u žalosti ako im je mačka uginula. One su takođe ponekad mumificirane i stavljane u grobnice sa svojim vlasnicima.

Related Posts