Britanski soj korona virusa pronađen kod mace iz Italije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
maca
Od petmagazine.rs - 19/03/2021

Britanski soj korona virusa pronađen kod mace iz Italije

Mački u Italiji dijagnostikovan je britanski soj korona virusa, kažu lekari iz grada Novara na severu države

Piše: Petmagazine.rs; izvor: Dailymail.co.uk

Mačka se razbolela 10 dana nakon što je vlasnicima dijagnostikovan virus. Simptomi koje je imala bili su problemi sa disanjem, međutim i ljubimac i vlasnici se sada oporavljaju, i osećaju se dobro, naveli su lekari.

Naučnici sa Instituta za istraživanje zdravlja životinja iz Pijemonta, otkrili su virus kod mace nakon što su je vlasnici odveli na testiranje. Bartolomeo Griglio, šef prevencije regije Pijemont, rekao je novinskoj agenciji Ansa da to što je maca pozitivna ne sme da bude alarm i da je najbitnije da u ovom trenutku nema naučnih dokaza koji ukazuju na to da su mačke sposobne da zaraze ljude.

Istraživači su upozorili da ljudi sa potvrđenim infekcijama korona virusa treba da izbegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima kako bi izbegli prenošenje infekcije.

***

Prošle godine su testovi, koji su urađeni na mačkama u Kini, odakle je virus krenuo da se širi, otkrili da 15 odsto životinja ima antitela što ukazuje da su u jednom trenutku ipak bili zaraženi. Testovi iz Južne Koreje, Japana, Evrope i SAD-a takođe su potvrdili infekcije Covid-om kod domaćih mačaka. Nije jasno kako su tačno životinje pokupile virus, ali pretpostavlja se da se infekcija dogodila zbog njihove neposredne blizine ljudima.

Related Posts