Rano odvajanje od legla je rizično - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 06/09/2018

Rano odvajanje od legla je rizično

Pravilno odvajanje štenaca od majke ključno je za njihov dalji razvoj i zato je najvažnije da oni prve nedelje provedu sa svojom braćom i sestrama, i naravno majkom

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Kad se kučići rode, vlasnici obično žele da oni što pre postanu deo porodice ili, kad su u pitanju odgajivačnice, da ih što je ranije moguće predaju budućim vlasnicima. Ipak, pravilno odvajanje štenaca od majke ključno je za njihov dalji razvoj i zato je najvažnije da oni prve nedelje provedu sa svojom braćom i sestrama, i naravno majkom.

Prve nedelje

Prvih nedelja života štenci su izuzetno zavisni od majke. Od nje dobijaju hranu, ali i ljubav i pažnju. U tom periodu uče važne socijalne veštine, kako od majke, tako i od braće i sestara. Na primer, igrajući se oni shvataju da ujedanje boli i da to „nije u redu“. To će im kasnije biti osnova shvatanja kad je igra prijatna, a kad su pregrubi.

Idelano vreme za odvajanje

Veterinari savetuju da je idealno vreme za odvajanje između šeste i osme nedelje. Od treće do dvanaeste nedelje kučiće bi trebalo polako upoznavati s ljudima, odnosno budućim vlasnicima. Oni tada počinju da shvataju da su ljudi dominantna bića i to im se usađuje za ceo život. Da bi sutra mogli lako da se naviknu na vlasnik, veterinari savetuju da se svakom štenetu, svakog dana, posveti pažnja. Tako će razviti dobra iskustva a ljudima i njihovo prisustvo će im buditi pozitivna osećanja.

Briga o majci

U periodu od šeste do osme nedelje trebalo bi da se polako uvodi čvrsta hrana i da se štenci odvikavaju od sisanja. Zbog zdravlja, kako štenaca tako i majke, bitno je da se taj proces odvija postepeno. To ćete najbolje izvesti tako što ćete postepeno pojačavati obroke sa čvrstom hranom, kako bi štenci manje sisali. Samim tim i mlečne žlezde će lučiti sve manje mleka, dok na kraju potpuno ne prestanu. Nagli prekid dojenja, pogotovo kod većih rasa, može dovesti do začepljenja mlečnih žlezda. To može da bude vrlo bolno i na kraju da dovede do upale mlečnih žlezda, takozvani mastitis.

Potencijalne opasnosti

Ako se štenci prerano odvoje od majke, mogu se pojaviti zdravstveni problemi. Neki od najznačajnijih su:

– Loše fizičko stanje

– Nedovoljna uhranjenost

– Veća podložnost bolestima

– Smanjena sposobnost učenja

– Anksioznost zbog odvajanja od legla

Italijanska studija

Jedno od najznačajnijih istraživanja na ovu temu sprovedeno je u Italiji. Uzorak je činilo 140 štenaca. Polovina njih je odvojena od majke i legla sa 30-40 dana starosti, dok je druga polovina odvojena kad su napunili šezdeset dana. Uz to polovina kučića je kupljena u pet-šopovima, jedna trećina je dobijena na poklon od prijatelja ili rođaka, a ostatak je došao od odgajivača. Rezultati su dobijeni anketiranjem vlasnika. A najznačajniji zaključci su da rano odvojeni psi imaju:

  • 15 puta veće šanse da se plaše šetnji
  • 7 puta veće šanse da budu ekstremno željni pažnje
  • 7 puta veće šanse da se plaše glasnih zvukova
  • 6 puta veće šanse da prekomerno laju

U ovoj studiji veterinari navode da prerano odvajanje nije uvek jedini razlog za anomalije u ponašanju. Tu treba uzeti u obzir genetiku, preživljene traume, loš uzgoj u pojedinim odgajivačnicama… Ipak, bitno je da su naučnici pronašli nedvosmislenu vezu između preranog odvajanja štenaca i raznih psihofizičkih problema koji se javljaju u kasnijem životu.

Dolazak kući

Kad štenci dovoljno odrastu i odvojite ih od legla, vi postajete njihova „mama“. Čim shvati da mu tu nije mama, normalno je da štene cvili dok se ne navikne na nove okolnosti. U početku će od vas tražiti mnogo pažnje dok se ne privikne. Zato dozvolite svom novom ljubimcu da spava blizu vašeg kreveta. To će mu dati sigurnost da nije napušten, a istovremeno će stvoriti jaku vezu između vas.