Američka kovrdžava mačka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 21/03/2022

Američka kovrdžava mačka

Američka kovrdžava mačka je vrlo mlada rasa čiji se počeci vezuju za 1981. godinu, kada je u dom jedne američke porodice došlo mače lutalica. Ova maca je imala vrlo neobične uvrnute uši i dugu dlaku, a porodica koja ju je udomila ju je nazvala Šulamit. Njeno potomstvo se u narednom periodu širilo i tako je ova rasa počela da se pojavljuje na izložbama. Danas su sve mačke ove rase potomci Šulamit.

IZGLED I KARAKTER

Američka kovrdžava mačka najpoznatija je zbog mutacije koja uzrokuje savijanje ušiju tih mačaka prema nazad, čime nastaje njen izrazito poseban izgled.

Mačići po rođenju imaju prave uši, koje počinju da se savijaju između drugog i desetog dana. Te promene traju sve do četvrtog meseca, kada se trajno pozicioniraju u savijeni položaj. Mace ove rase su srednje veličine, i ima ih praktično u svim bojama i kombinacijama. Imaju odličan temperament, izrazito su orijentisane ka ljudima i vole da budu s njima. Nisu previše zahtevne, ali vole da „ćaskaju” s gazdama, mada relativno tihim glasom. Iako su vrlo prijateljski nastrojene prema svima, nisu baš dobar izbor za decu. Naime, imaju osetljive uši, a mališani neretko pokušavaju da ih isprave i tako mogu da im uzrokuju doživotne probleme. U pitaju je živahna, inteligentna i veoma društvena rasa koja se veoma dobro uklapa u porodične uslove. Radoznala je i istraživaće svaku novinu i mogućnost novih načina zabave. Po dolasku u novi dom zahtevaće pažnju i prostor, ali i poštovati ranije utvrđena pravila.

ZDRAVLJE

Ova rasa ne poseduje istoriju naslednih bolesti i ne iziskuje posebnu brigu veću od uobičajene, koja obuhvata redovno četkanje, održavanje higijene i čišćenje zuba. Najveću pažnju treba obratiti na redovno čišćenje ušiju.