Ako imate mačku, izbacite dracenu iz kuće - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 11/02/2021

Ako imate mačku, izbacite dracenu iz kuće

Ako imate kućne ljubimce, zaboravite na neke biljke ma koliko vam se sviđale. Izbacite ih iz kuće jer su veoma toksične i mogu da izazovu ozbiljne probleme

Izvor: Žena.rs

Briga o kućnim ljubimcima podrazumeva i razumevanje potreba vaših kuca i maca. Njihova razigranost, kao i potreba da se zavlače i grickaju sve po kući, naročito dok su mladi, može ozbiljno da ugrozi njihovo zdravlje ako se dočepaju nekih sobnih biljaka. Spisak je poduži, ali sa sajta agromedia.rs izdvajamo 6 biljaka koje se najčešće gaje u saksijama ili ih stavljamo u vazu, a čiji otrov može biti poguban za draga mala bića.

DIFENBAHIJA

Toksična je i za pse i za mačke. Sadrži hemikaliju koja predstavlja pretnju za životinje, pa ako se deo biljke proguta, dolazi do iritacije jezika i usne duplje. Ova iritacija kasnije može dovesti i do pojačanog lučenja pljuvačke, poteškoća u gutanju i povraćanja.

DRACENA

Ova poznata kućna biljka je otrovna i za pse i za mačke. Sadrži saponin, hemijsko jedinjenje koji pravi probleme kućnim ljubimcima. Ako se deo biljke proguta, dolazi do povraćanja, s krvlju i bez nje, gubitka apetita, depresije i intenzivnog lučenja pljuvačke. Kod otrovanih mačaka se može primetiti i proširenje zenica.

SLONOVO UVO

Slonovo uvo sadrži sličnu hemikaliju kao i difenbahija, pa je i reakcija otrovane životinje slična: iritacija usta, otežano gutanje, pojačano lučenje pljuvačke i povraćanje.

LJILJAN

Mnoge biljke iz porodice ljiljana su otrovne za mačke, a neke i za pse. Reakcije mačaka na ove biljke su povraćanje i gubitak apetita, a ako se životinji ne pruži pomoć, dolazi do otkazivanja bubrega i uginuća. Pojedine vrste ljiljana toksične su i za pse i za mačke i dolazak sa njima u kontakt izaziva teškoće u gutanju, povraćanje, iritaciju usne duplje i jezika i pojačano lučenje pljuvačke.

SRCOLIKI FILADENDRON

Ova vrsta filadendrona je česta u domaćinstvima jer se lako gaji, a toksična je za pse i mačke. Srcoliki filadendron sadrži hemikaliju koja iritira usta i jezik životinje. Zaraženi ljubimac ima simptome kao što su pojačano lučenje pljuvačke, povraćanje i teškoće u gutanju.

ALOJA

Ova kamenjarka se često gaji u kućama i stanovima, a otrovna je i za pse i za mačke zbog njenog sastojka aloina. Ova gorka supstanca žute boje može se naći u gotovo svim vrstama aloje i može prouzrokovati povraćanje i krv u urinu životinje.

Izbegavajte da u istom prostoru sa ljubimcima držite i amarilis, hrizanteme, ciklame, lale, žuti narcis, bršljan, zumbul, oleander, ali i paradajz

Ovo su znaci trovanja za kuce i mace
Izraženo slinjenje i balavljenje
Iritacija sluzokože očiju i usana
Povraćanje i proliv
Disajne smetnje
Letargija ili razdraženost
Nekoordinisano kretanje
Gubitak apetita
Epi napadi, gubitak svesti i koma

Related Posts