Adekvatna mjau - priprema za leto - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 15/05/2023

Adekvatna mjau – priprema za leto

Kada se približava leto i toplo vreme, važno je pripremiti svoju mačku za nove vremenske uslove, kako bi ostale zdrave i srećne. Pre svega, vodite računa o njenoj hidrataciji. Održavajte dovoljan unos tečnosti za mačku tokom letnih meseci. Osigurajte joj svežu i čistu vodu koja je uvek dostupna. Ako primetite da mačka ne pije dovoljno, razmislite o upotrebi fontane za vodu, koja će sigurno privući njenu pažnju.

piše:petmagazine.rs

Ukoliko vaša mačka izlazi napolje, zaštite je od buva i krpelja. Leto je sezona kada buve i krpelji aktivno traže domaćine. Koristite odgovarajuće sprejeve, ogrlice ili spot-on tretmane kako biste zaštitili mačku od ovih parazita. Redovno pregledajte mačku, kako biste uočili eventualne znakove prisustva buva ili krpelja i uvek je proverite pri povratku iz šetnje.

Tokom vrućih dana, preporučljivo je zadržati mačku u unutrašnjem prostoru, posebno u najtoplijim delovima dana. Obezbedite udoban prostor s pristupom hladu, kao što su klimatizovane prostorije ili prostorije sa ventilatorima. Pazite da prozori budu zaštićeni mrežama, kao i terase, kako bi vodili računa o dobrobiti mace i sprečili pad i povređivanje.

Ako koristite klima uređaj u svom domu, temperatura ne sme da bude previše hladna za mačku. Prekomerna hladnoća može izazvati problem s disanjem ili neprijatnost. Obezbedite dobru ventilaciju u prostorijama kako bi cirkulacija vazduha bila optimalna.

Ograničite vreme mačke koje provodi napolju, ukoliko izlazi, naročito tokom najtoplijeg dela dana. Još nešto, izbegavajte šetnje po vrelom asfaltu, kako ne bi opekla šape.

Pazite na higijenu mačke tokom letnjih meseci. Redovno četkajte mačku kako biste uklonili višak dlake i smanjili rizik od stvaranja grudvica. Čistoća mačjeg toaleta je veoma važna, kako biste sprečili razvoj bakterija i neprijatne mirise.

Na taj način ćete pomoći vašoj mezimici i mezimcu, da lakše podnese letnje vreme i ostane zdrava, srećna i bezbedna.