Abisinska mačka: Ljubimica faraona - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/01/2022

Abisinska mačka: Ljubimica faraona

Da li vas privlači ideja da za ljubimca imate minijaturnu pumu, pravog malog planinskog lava, a ujedno maznog i odanog ljubimca? Da li je ovakav spoj moguć ili je takvo biće samo plod mašte? Moguće je, takvo biće postoji, jer sve navedeno opisuje – abisinsku mačku.

Tekst: Svetlana Lalović 

Abisinska mačka je jedna od najstarijih rasa u porodici mačaka. Smatra se da je istorijski povezana sa staroegipatskim mačkama iz doba faraona. Rane anatomske studije mumificiranih mačaka u Egiptu, pronađenih tokom prvih velikih arheoloških istraživanja s početka 20. veka, ukazivale su na to da je njihova morfologija slična današnjim abisinskim mačkama. Snažno, mišićavo, a opet elegantno telo, načuljene uši, velike, ekspresivne, bademaste oči i neobično krzno kao u divljeg zeca odaju nam povezanost abisinki s divljom mačkom, koja i danas živi na izvorištu Plavog Nila na visovima Abisinije, današnje Etiopije. Čini nam se kao da bazaltne skulpture i mačje mumije iz drevnog egipatskog grada Bubastisa žive i danas, u obličju abisinske mačke.

Prva abisinka

Prva dokumentovana abisinka na tlu Evrope zvala se Zula (prema nekim izvorima Zejla). Ova maca stigla je u Englesku upravo iz Abisinije. Tokom vojnog konflikta nju je pronašao i spasao engleski oficir, kapetan Baret-Lenard. Zula je izlagana na prvoj zabeleženoj izložbi mačaka u Kristalnoj palati, u Londonu 1871. godine, a u izveštaju sa izložbe koji je izašao u magazinu Harper’s Weekly istaknuto je da je Zula izazvala veliko interesovanje i osvojila treće mesto u ukupnom plasmanu. Od tog trenutka razvojna istorija ove rase biva zamagljena. Znamo da su ih kratko zvali i Bunny Cat (zec-mačka), što predstavlja asocijaciju na neobičnu šaru na njihovom krznu. Zatim su ih pominjali i kao British Ticked Cat, ali je njihovo prvo ime, pod kojim su se pojavile u Evropi, ipak opstalo. Ono je ozvaničeno 1929. godine, kada počinje registracija abisinki u engleskom GCCF-u, najstarijoj felinološkoj organizaciji na svetu.

Rasa spasena izvozom u SAD

Ubrzo zatim, abisinke nastanjuju i severnoameričko tlo. Ova rasa bi nestala tokom Drugog svetskog rata da nije izvezena upravo u Ameriku. Tamo je posle rata postala jedna od najpopularnijih rasa zahvaljujući izrazitoj inteligenciji, karakteru i posebno egzotičnoj pojavi, koja asocira na pretke iz davnine i divljine.

Poreklo i dalje misterija

Uprkos popularnosti i dugom prisustvu ovih maca u zapadnom svetu, njihovo poreklo i dalje zbunjuje felinologe. Skorašnja DNK istraživanja ukazuju na to da su današnje abisinke genetski blisko povezane i s mačkama iz Indije i jugoistočne Azije. Kako, otkud, zašto… njihovo putešestvije oko sveta ostaće zasad tajna. Bilo kako bilo, abisinke je lako zamisliti u povorci mačkolike Bastet, drevne egipatske boginje.

Privržene pametnice

Abisinke su veoma inteligentne mačke. U svim prezentacijama i opisima ove rase naglašava se njihova inteligencija. Poznavaoci i ljubitelji abisinki se slažu: “Abisinska mačka svakako je jedna od najinteligentnijih životinja koje su ikada nastale” (Carolyn Osier, sa sajta CFA – Cat Fanciers’ Association). Abisinke su izrazito privržene ljudima. Nežne su i odane, a oglašavaju se umilno i odmereno. Iako po temperamentu prevashodno nisu mace za naručje, abisinke se ne odvajaju od svoje ljudske porodice. Prate vlasnika u stopu i učestvuju u kućnim aktivnostima, “pomažući” u svemu. Vlasnici ovih mačaka uz osmeh kažu da uz abisinsku mačku zasigurno nećete imati razloga da kažete: “Mene niko ne razume”.

Veoma društvene

Abisinke imaju izrazito ekstrovertnu prirodu i veoma su društvene, te će ako su zapostavljene vidno patiti. Prilagodljive su i uklapaju se u svaki dom, ali očekuju da budu voljene i u centru pažnje. Ukoliko žive u porodici gde su ukućani zbog posla ili škole dosta vremena odsutni, trebalo bi im obezbediti još jednog mačjeg drugara, ali i s kucama će se dobro slagati.

Uvek razigrane

Pripadnice ove rase celog života ostaju razdragane poput mačića, uživajući u igri i interakciji s ljudima. Rado će, predeći, deliti trenutke nežnosti sa svojim vlasnikom, ali njihova radosna i okretna priroda nikada ne zapostavlja igru. Stoga im valja obezbediti igračke i penjalice na kojima će pokazivati svoje atletsko umeće. Lako će naučiti razne trikove, na primer igru baci-donesi, a bez teškoća prihvataju i šetnje na povocu. Impresivno skaču, štaviše, poznavaoci rase tvrde da su apsolutne šampionke u ovoj mačjoj disciplini. Abisinke su mace koje žive život punim plućima.

Uvlače se pod kožu

Među obožavaocima abisinki kruži anegdota: to su opasne mačke jer od čoveka lako naprave zavisnika! Onaj ko ih upozna, više ne može da zamisli dan bez abisinske mačke. U Srbiji postoji međunarodno registrovana odgajivačnica abisinskih mačaka pod nazivom „Funky Valentine WCF”, pa su ove predivne mace dostupne i u našoj zemlji.

Minijaturne pume

Abisinke svojom pojavom oduzimaju dah. One nisu krupne mačke, prosečne su veličine, no zbog mišićavog i gipkog tela, moćne pojave i gracioznih pokreta, a posebno zbog krzna, neodoljivo podsećaju na umanjene pume (koje se nazivaju i planinskim lavovima) sa Stenovitih planina u SAD. Njihove misteriozne, krupne, ekspresivne oči uvek blistaju, bilo da su zlatne, smaragdne ili boje ćilibara. Krzno im je svileno na dodir, gusto, elastično i izrazito sjajno. Boja krzna pri korenu je svetla, a svaka dlaka pri vrhu ima dva do tri tamnija prstena. Vrhovi njihovih dlaka su tamni – stručni izraz za ovu odliku je ticked tabby. Postoji više priznatih boja kod abisinki, a to su: ruddy (intenzivno riđa sa crnim završecima), plava, čokoladna, sorrel (nežnija riđa s crvenkastobraon završecima) i fawn (srneća bež). Postoje i srebrni varijeteti navedenih nijansi, koji ovoj rasi posebno lepo stoje.

Minimalno se linjaju

Abisinke su kratkodlake mačke, s veoma malo poddlake. To ih čini idealnim kućnim ljubimcima, jer se minimalno, gotovo neprimetno linjaju. Četkanje jednom u nekoliko nedelja je više nego dovoljno. Takođe je primećeno da je alergijska reakcija na abisinke blaža, jer je perutanje kože kod njih zanemarljivo ili ga uopšte nema.

Dva tipa

Kao i kod mnogih drugih mačjih rasa, postoje dva tipa abisinki – tradicionalni i moderni. Moderni tip je osetljivije građe, ima vitkije telo, oštrije linije i naglašenije uši. Popularan je u Americi i u Rusiji, kako tamo postoji mnogo felinoloških klubova pod uticajem CFA, najstarijeg američkog udruženja felinologa. Tradicionalni tip abisinki, moćne i mišićave građe poput  staroegipatskih mačaka iz Bubastisa, preferiraju u Velikoj Britaniji, zapadnoj Evropi i Australiji.

Poludugodlaki varijetet abisinki se zove somalijska mačka. Naziv aludira na bliskost ove dve rase, jer se Somalija i Etiopija (nekada zvana Abisinija), graniče.

Mačkolike muze

U popularnoj kulturi šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, abisinke su se često pojavljivale u filmovima za decu. Narednik Tibs iz Diznijevog klasika „101 dalmatinac” inspirisan je baš abisinskom mačkom. U još jednoj veoma popularnoj komediji iz Diznijeve produkcije, „Mačka iz svemira” (The Cat from Outer Space), u glavnoj ulozi je upravo abisinka.

Poznato je da su kreativnim ljudima mačke oduvek bile pratioci, a legendarni muzičari Dejvid Bouvi i Ajzak Hejs su svoje mačje muze potražili baš među abisinskim mačkama.