7 razloga da udomite macu seniora - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 09/11/2022

7 razloga da udomite macu seniora

Mačke u “zlatnim” godinama neretko su najbolji ljubimci, ne samo za osobe koje su i same seniori, već i za porodice s malom decom

Piše: petmagazine

Kada razmišljaju o kućnom ljubimcu, bilo da je reč o mački ili psu, najveći broj ljudi u glavi ima sliku šteneta ili mačeta. Međutim, najveći broj maca u prihvatilištima je starijeg uzrasta i neretko upravo zbog godina nikada ne nađe dom.

Pokažite humanost i udomite stariju mačku. Ona će to i te kako znati da ceni, a još jedan razlog za kolonu “za” jeste činjenica da su mace u godinama već naučene na život u stanu, imaju higijenske navike, staložene su i smirene, a pružiće vam isto onoliko radosti kao i mlada mačka ili mače.

Za vas smo saznali koje su to prednosti udomljavanja starije mace ili seniora, prema istraživanju najpopularnijeg magazina i portala o macama na svetu – “Modern cat”.

1. Smirene i umiljate

Starije mačke nisu hiperaktivne kao one mlade, već više uživaju u zajedničkim trenucima s vlasnikom – u leškarenju kraj njega ili u njegovom krilu, u maženju, svim zajedničkim porodičnim aktivnostima. Prema rečima stručnjaka, mace koje su u mladosti bile stidljive s godinama su stekle samopouzdanje i više nisu strašljive i povučene, već otvorene i samouverene. Iako u godinama, većina mačaka ostaće podjednako raspoložena za igru. A nakon boravka u prihvatilištu ili kod staratelja, u vašem i njenom novom domu – svaka mačka pokazaće svu lepotu karaktera i jasno ćete videti kolika je njihova zahvalnost zbog nove šanse za dug, zdrav i srećan život ispunjen ljubavlju.

2. Zabavljaće vas oglašavanjem

Prema iskustvima vlasnika starijih maca, većina će početi da se oglašava najrazličitijim zvukovima koji će vas zabavljati, ali koji su i važni kako biste bolje razumeli svog ljubimca. Verovatno će u snu hrkati ili šmrktati, “cvrkutati” dok sanja, glasno negodovati mjaukanjem ako je probudite iz popodnevne dremke… Sve su to sigurni znaci da se vaša zrela i odrasla mačka oseća udobno u svojoj koži i da se ne libi da vam “kaže” sve što joj je na pameti.

3. Uživaju u svakom trenutku

Mace u zrelim godinama i seniori baš umeju da uživaju i da ugode sebi. Primetićete da mogu da satima zadovoljno i ljubopitljivo gledaju kroz prozor, da predu unedogled u vašem krilu dok ih češkate… Starije mace su pravi filozofi koji su spoznali suštinu i smisao života – “radi sve što te čini srećnim, u svakom trenutku”. Ugledajmo se na ove čupave mudrace.

4. I vas će umiriti

Ljubimci utiču na nas više nego što smo svesni, i to najpre kada je reč o oslobađanju od stresa i izmamljivanju osmeha. Oni tačno znaju kako da nas suptilno nateraju da zastanemo, da se opustimo i da se nasmejemo. A ima li radosnijeg i slađeg prizora od onog kada vaša mačka blaženo spava, činiće vam se neretko s pravim pravcatim osmehom na licu. A starije mace i te kako mnogo spavaju, pa će vam zvuci njihovog ravnomernog disanja i pogled na te preslatke šape zasigurno momentalno ulepšati dan.  

5. Ne traže mnogo

Kao što smo već napomenuli, starije mace su manje zahtevne od onih mladih, jer neće stalno tražiti vašu pažnju i način da se zabave, već će uglavnom same osmišljavati svoje dane. Sve što im je potrebno jeste udobno mesto za spavanje, redovni obroci i sveža voda, grebalica i čist posip u toaletu. To, naravno, ne znači da ne žele da uživaju u vašem društvu, ali su svakako mnogo manje zahtevne od mačića i mladih mačaka, koje će vas pratiti u stopu i neće vam dati da mirno radite za kompjuterom, već će sesti na tastaturu i tražiti da ih mazite. Ono što ćete možda češće činiti kao vlasnik mace seniora jesu posete veterinaru, ali kada kažemo češće, to će biti dva do tri puta godišnje, osim naravno ako vaša maca nema neki ozbiljniji zdravstveni problem koji zahteva posebnu pažnju i učestalije preglede.

6. Idealno društvo za penzionere

Mace seniori su idealno društvo za ljude u “zlatnim” godinama, jer imaju gotovo identičan ritam. Sporiji tempo, s više uživanja i leškarenja. A prisustvo mačke u domu dokazano smanjuje rizik od srčanog udara (kod vlasnika mačaka rizik od dobijanja infarkta je 30 odsto manji u poređenju s ljudima koji nemaju macu za ljubimca), pospešuju lučenje oksitocina („hormona ljubavi”) u mozgu, kao i serotonina i dopamina, koji smanjuju stres i stabilizuju rad imunog sistema. Vlasnici mačaka mnogo ređe pate od depresije, imaju niži nivo holesterola u krvi i ređe idu kod lekara, a mačje predenje dokazano jača strukturu kostiju i ubrzava proces isceljivanja. Da li je potreban još neki razlog da vas ubedimo da u svoj dom pod hitno uselite mačku?

7. Vole svim srcem

Starije mace najčešće završe u prihvatilištu zbog bolesti, kada njihov stariji vlasnik premine, kada se porodica odseli… To je tužno i traumatično iskustvo koje postane još gore ako u prihvatilištu provedu duži vremenski period. Zamislite onda kakva je radost ovih maca kada dobiju novi dom i privržene vlasnike koji o njima brinu, vole ih, paze i maze. Sve će vam uzvratiti desetostruko i oplemeniti vaš život na najlepši mogući način.