Irena Atanasković: Sara je član porodice - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 01/12/2020

Irena Atanasković: Sara je član porodice

Lepota je u jednostavnosti i time se vodim kroz poslovanje – kaže Irena Atanasković za magazin “Pas”, glavna i odgovorna urednica emisije, “Pinkove vesti”, u kojoj svakog radnog dana ugosti mlade i talentovane ljude, glumce, pevače, književnike ili modne dizajnere

Tekst: Dunja Božić

Irena je zaštitno lice kanala Pink Svet i velika ljubiteljka životinja, vlasnica jedne bele pufne koju je nazvala Sara. Iza sebe ima četiri uspešne modne revije sa kućnim ljubimcima u “Belekspo centru”, gde je u okviru revije dizajnera Bate Spasojevića predstavila garderobu za kućne ljubimce potpisanu svojim inicijalima i brendom IHA, i time napravila kuriozitet na Nedelji mode. Kasnije, je imala jos tri revije na Fashion Selection-u gde su poznati glumci i pevači šetali svoje pse u njenim kreacijama.

Hajde da predstaviš čitaocima svoju ljubimicu, kako se zove i koje je rasa?

– Volim da kažem moja prelepa, plemenita, pahuljasta maltezerka Sara. Smatram je svojim najboljim prijateljem, a dali smo joj ime hebrejskog porekla Sara, koje simbolizuje sreću, radost, veselost. I tako se to malo stvorenje uvuklo u naše živote pre četiri godine. Našalim se pa kažem da ona nije pas, već nešto božansko. Ali mi vlasnici kućnih ljubimaca na njih gledamo kao na članove porodice. Ko nema ljubimca, taj ne može ni razumeti tu razmenu energije između čoveka i jedne životinjice. Sari se radujem svakog dana, a ona to uzvraća na neki svoj način. Znam da je to ljubav. Možda bi nekada trebalo da se ugledamo na njih, verujte mi, i psi prenose pouku i podstiču u nama lučenje endorfina, dopamina, serotonina, oksitocina, koji su prirodni antidepresivi, te smo samim tim mi vlasnici pasa zaista srećni ljudi.

Kako je Sara došla u vaš dom?

– Ona je sasvim spontano ušla u naše živote. Samo nam je bilo važno da bude manji pas zbog stana. Dugo sam razmišljala šta ću i kako ću, ali moja prijateljica mi je nju ponudila jer je znala da sam u potrazi i da sam na korak do toga da udomim psa. Ona nije iz odgajivačnice uzeta nego iz porodičnog doma gde je vladala ljubav, gde ona ima braću i sestre, sa čijim vlasnicima se i danas čujemo, a kada uspemo i posećujemo.

Moj suprug Milan i ja smo dugo želeli psa, i bilo je samo pitanje vremena kada će nam se pridružiti novi član. Suprug je pokazivao strah zbog gomile mojih obaveza, jer takav član porodice zaista predstavlja slatku obavezu, a moja profesija, novinarstvo, iziskuje i planiranu i neplaniranu aktivnost na terenu, na televiziji na kojoj radim. Međutim, verovala sam da je neophodna dobra organizacija, a danas tvrdim da je moja maltezerka Sara izbor u koji nikada nisam sumnjala, te sam samim tim donela pravu odluku jer je u pitanju neopisiva ljubav, ona za sva vremena, koja se bezgranično daje i vraća. Kad god naiđem na neki zid u životu, Sara je tu da me opomene da svakim danom može sve više da se voli i da se sve drugo ruši dobrotom i nesebičnom ljubavlju. Životinje su živa bića i, priznajem, ne volim kada primenjujemo glagole radnje na njih kao da su predmeti, ali da, nas dvoje smo Saru udomili kao štene i prihvatili je kao dugogodišnjeg člana porodice, bez kog ne možemo da živimo.

Ceo intervju možete da pročitate u štampanom izdanju magazina “Pas” koji se nalazi u prodaji od ponedeljka. 

Magazin možete da kupite na “Moj kiosk” i drugim bolje snabdevenim trafikama u vašem komšiluku kao i u supermarketima “Maksi”, “Idea”, “Aroma”, “Merkator”, “Dis” i “Aman”.

Related Posts