Zbog klimatskih promena pojavila se nova vrsta medveda - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 15/04/2021

Zbog klimatskih promena pojavila se nova vrsta medveda

Postoji mogućnost da se pojavila nova vrsta medveda na Arktiku, kao posledica klimatskih promena 

Izvor: Index.hr

Naime, medved ustreljen pre koju godinu u severnoj Kanadi najverovatnije je hibrid polarnog medveda i grizlija.

– Izgleda poput polarnog medveda, ali ima smeđe šape i velike kandže poput grizlija. I glava je grizlijeva, opisao je lovac Didi Išaluk.

Susreti s novom vrstom medveda, nazvanog krupni medved ili “pizi” medved, nanulak ili grizlar, postaju sve češći poslednjih godina jer se Arktik zagrevao dvostruko brže od svetskog proseka.

Čini se da se grizliji pronađeni na Aljasci i u Kanadi kreću prema severu dok se njihova okolina zagreva, što ih dovodi u kontakt s polarnim medvedima smeštenima na obali.

– Kombinacija viših temperatura i rasta vegetacije znači da postoji više preklapanja između vrsta i očekivao bih da će se to preklapanje povećati, kazao je za Gardian Kris Serven, stručnjak za grizlije sa Univerziteta u Montani.

Polarni medvedi evoluirali su od smeđih i sada su najveće kopnene zveri na svetu, teške u proseku 720 kilograma. Grizliji su usamljene životinje koje imaju prepoznatljivu grbu na leđima, a okupljaju se zbog hrane i parenja. Kako temperature rastu, dugoročne prognoze mogle bi biti povoljnije za “pizije” nego za polarne medvede.

Related Posts