Sumatranska mačka: Neobična, retka i obožava vodu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
sumatranska macka
Od petmagazine.rs - 14/05/2020

Sumatranska mačka: Neobična, retka i obožava vodu

Jedna je od najređih životinjskih vrsta na planeti, a osim po izgledu, od drugih divljih mačaka razlikuje se i po tome što obožava vodu i u njoj najčešće i lovi.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Prve fotografije ove mačke u divljini nastale su tek 1996. godine na Sumatri, a poslednje 2013. u Maleziji. Spada u jednu od najugroženijih životinjskih vrsta na svetu. Ova neobična mačka, koja zbog krupnih očiju i malenih ušiju neodoljivo podseća na sporog (lenjog) lorija, naziva se još i mačka ravne glave.

Stanište

Naseljava Maleziju, najjužnije delove Tajlanda, Sumatru i Borneo. Staništa ove neobične mačke su tropske šume i predeli koji okružuju izvore pijaće vode. U Maleziji ih je nažalost sve manje zbog velikog broja plantaža palminog ulja, koje „cvetaju” u ovoj zemlji, te se zbog njih najčešće isušuju predeli pokriveni vodom. Takođe, sumatranske mačke su ugrožene i usled sve većeg zagađenja voda u ovom delu sveta, kao i zbog masovnog krčenja šuma. Samo se na Borneu, prema dostupnim podacima, svake godine raskrči čak 1,3 miliona hektara šuma! Procenjuje se da danas u svetu živi oko 2.500 jedinki ove neobične rase.

Izgled

Ovo su veoma retke divlje mačke, te o njima još uvek nema mnogo informacija. Ono što znamo jeste da imaju izduženo telo, kratke noge i male okrugle šape. Lice im je „spljošteno”, te otuda naziv mačka ravne glave. Ovo su male mačke, veličine domaće cica-mace. Imaju mali rep i malecne uši koje su razdvojene i nalaze se na vrhu lobanje. Njihovo krzno je dugo i gusto, a boja dlake crvenkasta, i to je najizraženije na glavi, gornja stana tela je braonkasta, dok u predelu stomaka dominira bela boja. Zubi sumatranske mačke su veoma dugački, prilagođeni lovu na plen koji može lako iskliznuti iz čeljusti (ribe, žabe). Mužjaci su krupniji od ženki i dugački su od 42 do 50 centimetara i teže od 1,5 do 2,75 kilograma. Ženke su dugačke od 30 do 37 centimetara i teže oko kilogram i po.

Obožavaju vodu

Poput mačke ribolovca izvrsni su plivači i spretni lovci u vodi. Zanimljivo je i to da kada su ugrožene skaču u vodu i ne libe se da preplivaju reku kako bi prešle na drugu stranu i pobegle od opasnosti. Dok se druge mačke penju na drveće, one spas traže u vodi. Obožavaju da se brčkaju u izvorima i jezerima.

Način života

Kao i druge divlje mačke, i mačke ravne glavne su bića noći. Žive usamljeničkim načinom života. Teritorijalne su životinje i, iako su malih dimenzija, mužjaci gospodare prostorima površine od 16 do 22 kvadratna kilometra, dok ženke vladaju znatno manjim prostorom, koji obuhvata od četiri do šest kvadratnih kilometara. Teritoriju, baš kao i druge divlje mačke, obeležavaju prskanjem urina. Prosečan životni vek u zatočeništvu im je 14 godina. Graviditet ženki traje 56 dana i leglo ima od jednog do četiri mladunčeta. 

Oči

Njihova najupadljivija karakteristika su krupne oči, koje su postavljene veoma blizu, najbliže u odnosu na druge divlje mačke. Osim što ih čine preslatkim, njihove krupne oči imaju i znatno praktičniju funkciju, pošto sumatranske mačke imaju izvrstan vid i sposobnost da precizno odrede dubinu vode, s obzirom na to da njihova ishrana pretežno obuhvata ribu koju hvataju u vodi. Na njihovom meniju nalaze se često i rakovi i žabe, koje love u mulju oko vodenih površina. Kada love, glavu zarone u vodu i hvataju ribu. Kamere i objektivi foto-aparata zabeležili su kako poput rakuna i ova mačka pere u vodi svoj plen, ukoliko se tokom lova uprljao. Kada uhvate ulov, nose ga nekoliko metara od vode, kako ne bi pobegao nazad u nju. Kada nema njihove omiljene ribe, love i glodare.

LIČNA KARTA

Latinski naziv: Prionailurus planiceps

Status: Ugrožena vrsta

Životni vek: 14 godina u zatočeništvu

Težina: 1,5 – 2,75 kg teže ove divlje mačke

Dužina: 30 ‒ 50 cm su dugačke

Dužina repa: 12 ‒ 17 cm

Leglo: od jednog do četiri mladunčeta

Graviditet ženki: 56 dana

Oglašavanje

Zabeleženo je da se oglašavaju na sličan način kao i domaće mačke – najčešće mjauču i frkću, a sumatranske mačke i – predu.