Pampaska mačka: Tajnoviti lovac sa Anda - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 13/03/2019

Pampaska mačka: Tajnoviti lovac sa Anda

O ovim divljim mačkama još uvek se veoma malo zna i može se reći da su prava misterija u životinjskom svetu

Tekst: magazin Mačka, Foto: Wikipedia

Pampaska mačka je mala divlja mačka, nastanjena na južnoameričkom kontinentu. Retka je i, iako nije na listi ugroženih vrsta, smatra se da bi u budućnosti njena populacija mogla drastično da se smanji.

Ime i stanište

pampaska macka

Naziv je dobila po Pampasu, travnatoj dolini koja pokriva 750.000 kvadratnih metara i obuhvata delove Argentine i Brazila i čitav Urugvaj. Mogu se naći u većem delu Argentine i Urugvaja, zatim u Boliviji, Paragvaju i Brazilu, kao i severno od Anda kroz Ekvador, a može ih biti i u graničnim delovima jugozapadne Kolumbije. Zauzima različita staništa, pa se može naći na nadmorskim visinama od 1.800 do 5.000 metara. Pre dve godine, prvi put je primećena i u pustinji Sečura u Peruu.

Izgled

Ove mačke jesu male, ali su veoma snažne. Ima dosta varijacija u veličini, u zavisnosti od regiona u kojem žive – dužina tela varira od 46 do 75 centimetara, dok relativno kratak rep može imati od 23 do 29 centimetara. Postoji šest varijacija u boji krzna, ali svaka ima dve tamne linije na oba obraza.

Ishrana

Slabo su proučavane i ne zna se puno o njihovoj ishrani, razmnožavanju i načinu života. Veruje se da se hrane uglavnom malim sisarima i pticama. Pretpostavlja se da najveći deo njihovog jelovnika čine morski prasići, zajedno sa viskačom (vrsta južnoameričkog glodara srodna sa činčilama), drugim glodarima i tinuima (ptice iz Južne i Srednje Amerike).

pampaska macka

Leglo i životni vek

Legla pampaske mačke su relativno mala, ženke obično rađaju jedno ili dva mačeta, retko tri. Mačići su po rođenju teški oko 130 grama. Prosečan životni vek im je devet godina, ali bilo je i primeraka koji su živeli duže od šesnaest godina.

Info

Latinski naziv: Leopardus colocola

Rasprostranjenost: Južna Amerika

Dužina tela: od 46 do 75 cm

Težina: od 3 do 7 kg

Leglo: od 1 do 3 mačeta

Plen: mali glodari, ptice

Da li znate… da zbog znatnih varijacija u veličini i u boji krzna, neki naučnici smatraju da ove mačke treba podeliti u tri vrste