Poslednji cirkuski medved u Srbiji našao dom u Švajcarskoj - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
spasen medved
Od Dijana Đukić - 09/07/2018

Poslednji cirkuski medved u Srbiji našao dom u Švajcarskoj

Medved Silva je mešanac mrkog i belog medveda, koji je nekada pripadao cirkusu Korona, i koji je spasen u oktobru 2016. godine sa privatnog imanja vlasnika cirkusa u Srbobranu gde je boravio u krajnje nehumanim uslovima. Transportovan je iz Zoološkog vrta Palić u rezervat Arosa u Švajcarskoj.

Izvor: Tanjug, Foto: Tanjug (Dušan Aničić)

Silva star 12 godina prebačen je u Švajcarsku uz pomoć organizacija “Četiri šape” koja je bila uključena u ceo ovaj slučaj, i koja sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede. Organizacija je do sada pomogla u nalaženju smeštaja za medvede, lavove i vukove koji su u različitim prilikama spaseni iz zatočeništva u Srbiji.

Rezervat za medvede

Silva će posle privikavanja u zatvorenom prostoru u rezervatu Arosa biti pušten u prostor od oko tri hektara i biće prvi stanovnik ovog medveđeg naselja u Švajcarskoj.

Osoblje Palićkog zoološkog vrta u kome je Silva proveo dve godine, i koje je uložilo mnogo truda i ljubavi da se medved u potpunosti oporavi, raduju se što će on imati bolje uslove nego u ZOO vrtu Palić, ali im je i žao jer su se mnogo vezali za ovog medveda. On je, kako kažu, došao kod njih izmučen i u jako lošem stanju, i koga su oporavili i na koga su se na njega navikli.

  • Živeo je u veoma lošim uslovima, u skučenom prostoru 3×3 metra i kada smo ga prvi put pustili, kada je osetio veći prostor, bukvalno nije znao da hoda i da se ispruži – rekao je Milan Marjanović, veterinarski tehničar koji je hranio Silva. – Kada smo mu uveli u ishranu morsku ribu i sličnu hranu onda je počeo da uživa i dobija na mišićnoj masi. Sada je težak oko 350 do 380 kilograma, a kada je došao kod nas imao je 200. Dlaka mu je bila raščerupana, tamne boje, bila je zalepljena i visila je. Sada je on čist i sređen, a jedini problem koji mu je ostao su zubi koje je polomio jer je grizao kavez. Voleo bih da Silva ostane, ali znam da će mu biti bolje u prirodi – istakao je Marjanović.

To misli i Kristijan Ovari, biolog u ZOO vrtu Palić.

  • Vezali smo se za njega. To je izvanredan medved, jako inteligentan i kroz pakao koji je prošao sačuvao je zdrav razum. Ali mi je i drago jer ide na bolje mesto gde će imati prostor od više od tri hektara koji će moći da istražuje, a jednog dana dobije i partnera – kaže ovaj dobar poznavalac divljih životinja.

Zoološki vrt Palić

On objašnjava da Zoološki vrt Palić već od 2005. godine sistematski pomaže Ministarstvo u prihvatanju i zbrinjavanju divljih životinja. Ne samo onih koje su povređene i nađene u divljini, već i onih kao što je Silva i koji ne može da se vrati nazad u prirodu.

  • U srbiji nema “divljine” u koju bi mogao da se vrati. Mi nemamo takav prostor – kaže on i dodaje da to nije jedini ni poslednji medved koji se našao u ZOO vrtu.

Zakon o dobrobiti životinja

Ovari podseća da je 2009. godine usvojen Zakon o dobrobiti životinja, a da je trebalo još naredne tri godine da se donese pravilnik o tome koje životinje su spremne za držanje u kakvim oblicima zatočeništva, a onda još četiri da se donesu kaznene odredbe.

  • Mislim da je ovo prva pobeda u nizu svih koje će da dođu. Početak da se jasno kaže koji su uslovi za životinje, i poruka da ukoliko ne možete da obezbedite sve uslove životinjama ne možete ni da držite tu životinju. Posebno kada je o cirkusu reč – istakao je Ovari.

On objašnjava da se koncepti zooloških vrtova sada menjaju i da zoološki vrtovi nisu samo mesta gde će ljudi doći da vide životinje, već su sve više mesto za pomoć divljim životinjama čije životno stanište nestaje.

  • Treba im omogućiti skrovište gde mogu da prežive i odakle će se jednog dana vratiti u prirodu gde im je mesto.

Švajcarski mediji su posvetilii pažnju dolasku Silve koji je dobio i svoje švajcarsko ime – Napa, i pišu o njemu kao poslednjem cirkusnom medvedu koji je našao novi dom u parku Arosa. Reportažu o Napi napravio je i švajcarski javni servis SRF na nemačkom jeziku.