Gorile u Zoo vrtu dobile COVID-19, kućni ljubimci i dalje bezbedni - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
gorila
Od petmagazine.rs - 14/09/2021

Gorile u Zoo vrtu dobile COVID-19, kućni ljubimci i dalje bezbedni

Više od desetak gorila zaraženo je Covid-19 virusom, što je otkriveno testiranjem u zoološkom vrtu u Atlanti. Zvaničnici ovog zoološkog vrta pretpostavljaju da su se zarazili virusom od čuvara, prenosi britanski Gardijan

Piše: petmagazine.rs

Zaposleni su posumnjali da nešto nije u redu nakon što su primetili da gorile pokazuju  simptome kakvi se pojavljuju kod obolelih ljudi, uključujući curenje iz nosa, blagi kašalj i gubitak apetita.

Odmah su im uzeti uzorci i brisevi izmeta i poslati u veterinarsko-dijagnostičku laboratoriju Univerziteta u Džordžiji i oni su pokazali da je 13 velikih majmuna pozitivno na koronavirus.

U saopštenju objavljenom na veb stranici zoološkog vrta, zvaničnici su rekli da veruju da je prenosilac najverovatnije bila vakcinisana članica tima za negu životinja, koja je nosila ličnu zaštitnu opremu i bila je asimptomatska kada je došla na posao.

– Naši timovi pomno prate pogođene gorile i nadaju se da će se potpuno oporaviti, rekao je Sam Rivera, viši direktor zdravlja životinja Zoološkog vrta u Atlanti.

Gorile zoološkog vrta u Atlanti žive u neposrednoj blizini i nemoguće ih je pojedinačno izolovati. Kada se oporave, primiće vakcinu protiv koronavirusa Zoetis razvijenu za veterinarsku upotrebu, navodi se u saopštenju.

Druge životinje u zoološkom vrtu Atlanta koje će primiti vakcinu u narednim danima biće borneanski i sumatranski orangutani, sumatranski tigrovi, afrički lavovi i zamagljeni leopard.

U februaru je zoološki vrt San Diego objavio da se svih osam njegovih nizinskih gorila koje su pre nekoliko nedelja zarazile Covid-19, uključujući Vinstona, 49-godišnjeg muškarca, potpuno oporavilo.

Kalifornijski zoološki vrt takođe je u julu izvestio da su njegova dva ugrožena snežna leoparda imala koronavirus, ali da dobro reaguju na lečenje.

Ovu vest je prokomentarisao i dr vet. Vladimir Terzin i objasnio da, bez obzira na slučaj zaražavanja Covidom 19 u zoološkom vrtu u Atlanti, nema razloga da dižemo paniku kada su u pitanju naši kućni ljubimci:

– Gorile su ipak nama najsrodnije genetski i prirodnije je da se ovaj virus lakše prenese među srodnim vrstima i da će pre preći sa čoveka na gorilu nego sa čoveka na npr. slona. Ali do sada nema zvaničnog istraživanja koje bi pokazalo da možemo da prenesemo ovaj virus psima ili mačkama, kao ni obrnuto. Korona virusi su među ljubimcima pristuni već decenijama, i imamo i razvijene vakcine, ali nije reč o virusu koji sada vlada među ljudskom populacijom već o njegovoj mutaciji. Mutacije virusa su očekivane, ali čak 99 odsto mutacija ide na štetu samog virusa, što ne znači da u nekom trenutku neće razviti neki deo koji će biti ugrožavajući za čoveka. Za sada, međutim, nema nikakvog naučnog razloga da se plašimo da se to desilo i da ćemo preneti Covid 19 našim ljubimcima niti da bi nas oni mogli zaraziti ovim virusom.

Related Posts