Gorile bi mogle da izumru zbog pandemije COVID-19 - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
gorila
Od petmagazine.rs - 08/05/2020

Gorile bi mogle da izumru zbog pandemije COVID-19

Gorile dele 98 odsto DNK sa čovekom i mogu dobiti respiratorne bolesti od ljudi, sa smrtonosnim posledicama, pokazuju najnovija istraživanja koja upozoravaju na posledice pandemije koronavirusa po ove životinje.

Izvor: Tanjug, B92.net/ljubimac; Foto: Wikipedia

Vodeći naučnici upozorili su prošlog meseca da Kovid-19 predstavlja “egzistencijalnu pretnju” za primate i da bi, posebno za planinske gorile, pojava nove, visokoinfektivne bolesti mogla da bude “događaj koji bi potencijalno doveo do izumiranja”, piše Gardijan.

U skladu sa tim, rendžeri u nacionalnom parku Bvindiju u Ugandi, u kojem živi oko 600 gorila, nose maske za lice, koriste sredstva za dezinfekciju i drže se na udaljenosti od majmuna.

Obustava ekoturizma tokom pandemije koronavirusa takođe znači da je glavni izvor prihoda za očuvanje gorila izgubljen, a postoje strahovi da bi se neke okolne zajednice, koji zavise od turista, mogle iz očaja okrenuti krivolovu.

  • Zabrinuti smo – kaže Bašir Hangi, portparol Ugadske uprave za divljinu, državnog tela koje upravlja Bvindiom i devet drugih nacionalnih parkova. – Ako se ovo nastavi, definitivno će se preokrenuti ono što smo postigli u očuvanju gorila. U to nema nikakve sumnje – prenosi britanski list.