Azijska zlatna mačka: Neustrašivo biće noći - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
azijska zlatna macka
Od petmagazine.rs - 10/09/2019

Azijska zlatna mačka: Neustrašivo biće noći

Preferira suptropske i tropske šume, ali naseljava i kamenite pustinje Azije. Poput većine svojih divljih rođaka, i ova maca je biće noći

Tekst: magazin “Mačka”, Foto: Shutterstock

Ova predivna divlja mačka ima snažno, nabijeno i mišićavo telo, duge noge i spada u mačke srednje veličine. Na listi je „gotovo ugroženih vrsta” jer postoji uverenje da njena dlaka tera tigrove i donosi sreću, dok se meso ovih životinja u pojedinim delovima Azije smatra delikatesom.

Dlaka

Krzno ovih mačaka može biti crveno kao kod lisice, zlatnobraon, crno, braon ili sivo. Imaju gusto krzno i uglavnom su bez upadljivih šara kao njihovi divlji rođaci, ali u severnijim predelima Azije ima i mačaka koje krase pruge i tufne nalik na one kod leoparda. Najupadljivija fizička karakteristika ovih mačaka su bele i crne linije duž obraza, i od očiju ka temenu.

Stanište

Ova mačka naseljava istočnu i jugoistočnu Aziju. Prisutna je u Kini, Indiji, Tajlandu, Laosu, Vijetnamu, Mjanmaru, Maleziji, Indoneziji, Bangladešu, Butanu, Kambodži i Nepalu. Njena staništa su šume, travnata vegetacija i brdoviti predeli. Preferira suptropske i tropske šume, ali naseljava i kamenite pustinje Azije. U pojedinim delovima Kine nazivaju ih i „stenovitim mačkama”.

Izgled

Azijske zlatne mačke imaju izrazito dugačak rep, koji čini trećinu do čak polovine dužine njihovog tela. Azijska zlatna mačka je snažne građe. Njeno telo je dugo od 66 do 105 cm, a rep od 40 do 57 centimetara. Težina im varira od devet do 16 kilograma, što je dva do tri puta više od domaće mačke.

Status vrste

Lokalni stanovnici tvrde da je zlatna mačka veoma neustrašiva, ali se u zatočeništvu pokazala mirnom i pitomom. U pojedinim regijama Tajlanda i dalje se veruje da spaljivanje krzna zlatne mačke drži tigrove na odstojanju, dok narod Karen živi u ubeđenju da je za zaštitu od zla dovoljna samo jedna dlaka ove vrste. Azijska zlatna mačka smatra se „gotovo ugroženom vrstom”. U pojedinim delovima Azije meso ovih divljih mačaka važi za delikates i one se peku cele na ražnju, poput praseta ili jagnjeta. U pojedinim delovima Bangladeša veruje se da meso azijske zlatne mačke daje nadljudsku snagu i neustrašivost. Njihove kosti neretko se melju u prah i daju deci koja imaju temperaturu.

azijska zlatna macka

Lovi noću

Poput većine svojih divljih rođaka, i ova maca je biće noći. Gospodari znatno većom teritorijom od drugih divljih mačaka. Kako pokazuju podaci, njihova staništa su po površini za 20 odsto veća od leopardovih. Ove mačke su još uvek prilična nepoznanica i o njima se ne zna mnogo. Izuzetno su dobri penjači i mogu se uzverati na svako drvo, ali to čine retko i veći deo dana provode na zemlji. U blizini ljudskih naselja love živinu, ovce i koze, dok se u divljini hrane divljim vevericama, manjim zmijama, pticama, glodarima, zečevima. Visoko u planinama Indije jedu i divlje svinje, vodene bivole i jelene.

Usamljenici

Poput drugih divljih mačaka, i ova cica-maca uglavnom živi sama, osim u periodima parenja Interesantno je to da ženke u velikom broju slučajeva ubiju upravo njihovi partneri, čak i u dugogodišnjim zajednicama. Najduži zabeležen životni vek ove mačke je 20 godina.

Mladunci

Ženke azijske zlatne mačke gravidne su između 75 i 80 dana i na svet donose od jednog do tri mladunčeta. Po rođenju, mladi teže svega oko 250 grama. Posle devet dana njihove oči se otvaraju, a prestaju da sisaju sa oko šest meseci. Nešto su tamnije boje od odraslih jedinki. Postaju nezavisni sa oko 12 meseci.

INFO

Latinski naziv: Catopuma temminckii

Status: nije ugrožena vrsta

Životni vek: do 20 godina

Težina: od 9 do 16 kilograma

Leglo: od jednog do tri mladunčeta