Celer čuva zdravlje - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/01/2023

Celer čuva zdravlje

Psima kojima je ishrana uravnotežena nije potrebno voće i povrće na isti način kao i ljudima, ali u umerenim količinama može da posluži kao zdrava poslastica. Niskokalorično voće i povrće su takođe dobra opcija za kućne ljubimce koji se bore sa gojaznošću. Međutim, neka ljudska hrana može biti toksična za pse, zbog čega je uvek dobro pitati veterinara pre nego što im date novu hranu.

Celer je naveden među povrćem koje je bezbedno za pse iz više izvora i često se preporučuje kao poslastica za pse koji pate od gojaznosti. On ima veoma malo masti i holesterola i odličan je izvor vlakana, vitamina A, C i K, folata, kalijuma i mangana. Ovo hrskavo povrće takođe može osvežiti dah vašeg ljubimca.

Pošto potrebe psa treba da budu zadovoljene njihovom hranom, celer treba „koristiti“ svakako samo kao poslasticu, a ne kao zamenu za obrok, osim ako vam veterinar ne odredi drugačije. Obratite pažnju ako psu dajete celer kao poslasticu, jer može predstavljati opasnost od gušenja, posebno za male rase. Obavezno isecite celer na komade veličine zalogaja – ovo će takođe olakšati merenje veličine porcije vašeg psa.

Svi psi su jedinstveni, i samo zato što je celer bezbedan za pse ne znači da je to najbolja poslastica za njega. Zato, ako ste u nedoumici da li ljubimac treba da se ponekad počasti celerom, pitajte veterinara.

Iako je odgovor na pitanje “da li je celer dobar za mog psa“ često da, postoji nekoliko upozorenja. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Nemojte dodavati so

Za vlasnike može biti primamljivo da učine celer ukusnijim za svoje pse dodavanjem soli. Međutim, preterivanje sa ovim začinom može dovesti do zdravstvenih problema za vašeg ljubimca. Najbolji način da ponudite celer svom psu je da ga operete i iseckate na komade veličine zalogaja, bez dodavanja soli.

Vodite računa o drugim sastojcima

Celer se koristi u mnogim različitim jelima, od kojih neka sadrže druge sastojke koji su toksični za pse, kao što je luk. Da biste izbegli hitan odlazak kod veterinara, dobra je ideja da svom psu ne dajete celer iz čorbe, supe ili drugih jela. Umesto toga, idite na jednostavno povrće, sveže ili kuvano na pari, bez ikakvih začina i isečenih na komade koje će pas lako jesti.