Osiguranje kućnih ljubimaca: Mislite o zdravlju na vreme - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
osiguranje kucnih ljubimaca
Od petmagazine.rs - 08/06/2020

Osiguranje kućnih ljubimaca: Mislite o zdravlju na vreme

Briga o zdravlju psa vaša je najvažnija obaveza. Od prvog dana kada ušeta u vaš dom do duboke starosti, kada se potreba za posetama veterinaru i zdravstvenom negom – povećava.

Prilikom donošenja odluke o tome da u svoj dom dovedete psa, ljubav i želja da imate ljubimca su važni, ali ne i jedini preduslovi. Morate razmotriti i one druge, praktičnije. 

Informišite se

U prvom redu tu je odluka da li ćete psa usvojiti iz nekog od mnogobrojnih prihvatilišta za nezbrinute životinje u našoj zemlji, ili ćete od (odgovornog) odgajivača kupiti rasnog psa. Odabir rase nikako ne bi trebalo da se svodi na to koliko vam je dopadljiv izgled psa, već bi trebalo da se podrobno informišete o tome koliko je pas aktivan. Trebalo bi da se informišete i o tome da li nega dlake vašeg potencijalnog mezimca zahteva redovno održavanje i posete grumeru, koliko se pas linja, da li je dobar izbor za porodicu sa decom, koliko laje, da li se može prilagoditi životu u manjem stanu i slično.

Zdravlje

Mnogi prenebregnu i činjenicu da imati kućnog ljubimca ne znači samo igrati se sa psom, maziti ga i s njim ići u šetnje. Pas postaje ravnopravni član vaše porodice i briga o njegovom zdravlju vaša je najvažnija obaveza. Od prvog dana kada nespretnim korakom ušeta u vaš dom, sve do njegove duboke starosti, kada se i potreba za posetama veterinaru i zdravstvenom negom – povećava.

Troškovi

Inicijalni troškovi koje vlasnici imaju kada psa dovedu u dom su čipovanje, vakcinacija i sterilizacija, osim u slučaju kad udome psa iz prihvatilišta, gde je najveći broj njih već prošao ove zdravstvene procedure. Ovo je, inače, i zakonska obaveza svakog vlasnika. Nakon toga, obavezni su redovni sistematski godišnji pregledi, a preporučuje se da se oni nakon što pas uđe u seniorsko doba obavljaju i dvaput godišnje (mali psi postaju seniori sa 11,5 godina, srednji sa 10,2 godine i veliki sa 8,9 godina).

Oboljenja

S godinama, zbog promena u metabolizmu, psi su podložniji bolestima gastrointestinalnog trakta, urinarnim (prevashodno bubrežnim) bolestima, tegobama u vezi sa koštano-zglobnim sistemom, te veliki broj pasa u starosti dobije osteoartritis. Narušava im se i imunitet, te su mnogi psi podložni malignim bolestim i različitim infekcijama, a nije retka ni kognitivna disfunkcija pasa, koja je slična ljudskoj demenciji. Gojaznost je pošast 21. veka ne samo za ljude već i za ljubimce, a višak kilograma najčešći je okidač za dijabetes kod pasa. Sve su ovo tegobe koje bi trebalo imati u vidu i ukoliko je moguće – sprečiti ili barem odložiti prve simptome bolesti. Lečenje, s druge strane, iziskuje ne samo mnogo vremena i doslednosti u primeni terapije, već i dosta novca. Osiguranje ovde pomaže u otkrivanju bolesti i stabilizaciji stanja vašeg ljubimca.

Krpeljska groznica

Posle zime, s prvim toplijim danima, počinju problemi s krpeljima. Krpelji su ektoparaziti, stanovnici uglavnom visoke, nepokošene trave, žbunja i drveća, gde čekaju domaćina (u gradskim uslovima psa) da bi se potom za njega zakačili i koristili ga kao trpezu (hrane se krvlju domaćina). Kada se nahrane, otkače se s kože i vraćaju se u travu. Krpelji mogu psima preneti razne zarazne bolesti: babeziozu, erlihiozu, granulocitnu anaplazmozu, lajšmaniozu.

Babezioza je u Srbiji najčešća i najopasnija bolest koju krpelji prenose psima. Tipični simptomi bolesti su povišena telesna temperatura, smanjen broj krvnih pločica (usled imunološke reakcije organizma), smanjen broj crvenih krvnih zrnaca i uvećana slezina. Zaraženi psi postaju letargični (pospani, bezvoljni), anoreksični (gube apetit) i sve slabiji. Ponekad, vlasnici mogu da primete da je pas dobio žuticu, usled oštećenja ćelija jetre, ili da je sluzokoža psa bleda i da mu je urin tamniji, tzv. boje piva. Ako vlasnik ne odvede psa na vreme kod veterinara, može doći do akutnog otkazivanja bubrega, neuroloških poremećaja, edema pluća, šoka, pa čak i uginuća.

Visoka učestalost piroplazmoze (babezioze) zabeležena je u Beogradu, naročito u blizini vode (Ada Ciganlija je naročito ugroženo područje). Bolest je rasprostranjena i u svim ostalim gradovima Srbije.

Tumori

Tumori predstavljaju sve veći problem kod kućnih ljubimaca. U većini slučajeva se radi o benignim tumorima, mada je i broj malignih u porastu. Ranije uvažavano mišljenje da se tumori javljaju samo kod starijih životinja je napušteno. Praksa je pokazala da se tumori javljaju u svim životnim dobima. Većina tumora se može lečiti, ali samo ukoliko se otkriju na vreme i ako se terapija sprovede na vreme. Redovni preventivni pregledi su od velikog značaja u otkrivanju tumora i veoma su značajni u njihovoj ranoj dijagnostici. Od vrste tumora i faze u kojoj je otkriven zavisiće i dalja prognoza i terapija.

Prelomi kostiju

Nesrećni slučajevi kao što je udar automobila, gaženje ili lomovi ekstremiteta retke su situacije kod kućnih ljubimaca, ali ako se dese, reakcija vlasnika mora biti ekspresna. Pružanje sve potrebne pomoći i nege ljubimcu praćeno je velikim troškovima, koje nikada ne možemo da predvidimo.

Carski rez  

Porođaj je period kada je vaš ljubimac najranjiviji i kada mu je potrebno posvetiti najviše pažnje. Osiguranje će pokriti troškove carskog reza ukoliko je on neophodan kako bi najradosniji dan za vas i vašeg ljubimca protekao sa što manje stresa i uz odgovarajuću stručnu pomoć. Osiguranje će pokriti ove troškove, osim za brahiocefalične rase pasa, koje se inače porađaju carskim rezom.

Budite odgovorni

Budite odgovoran vlasnik i mislite o zdravlju svog ljubimca na vreme. Vodite ga na redovne preglede kod veterinara i vanredne ukoliko primetite da nešto nije u redu. U konsultaciji sa veterinarom, odaberite najbolju hranu za vašeg mezimca. Obezbedite svom psu svakodnevnu fizičku aktivnost. Igrajte se s njim, volite ga i mazite. A u našoj zemlji postoje i osiguravajuće kuće koje nude osiguranje za mezimce kako biste bili bezbrižni u slučaju da vašem psu zatreba hirurška intervencija, ako ga udari automobil, napadne ga i povredi drugi pas…

Osiguranje za ljubimce

* Mogu se osigurati ljubimci starosti od 3 meseca do 8 godina

* Mogu se osigurati zdravi psi koji su redovno tretirani protiv parazita, vakcinisani protiv besnila, štenećaka, zaraznog hepatitisa, parainfluence, leptospiroze i parvoviroze; mikročipovani psi

*Osiguranje obuhvata: osiguranje života psa, troškove lečenja, rizike u slučaju nesrećnih slučajeva i bolesti, udara ili gaženja motornim vozilom, napada drugog psa, fraktura, iščašenja, gutanja stranih tela…

* Osiguranje može važiti i izvan teritorije Republike Srbije (tokom putovanja).

Pet osiguranje čuva vaše mezimce

osiguranje za kucne ljubimce

Kompanija Generali osiguranje Srbija je prva kompanija u Srbiji koja nudi proizvod kojim se mogu osigurati kućni ljubimci kao sastavni i ravnopravni članovi porodice. Generali osiguranje Srbija je lansiralo novu uslugu na srpskom tržištu – osiguranje kućnih ljubimaca – „PET osiguranje”. Paket će korisnicima omogućiti da više lepih trenutaka provedu sa svojim ljubimcem, a da istovremeno budu bezbrižni. 

Sa ovim proizvodom prvi put smo se susreli na međunarodnoj izložbi pasa CACIB 2019, gde su nas zaposleni iz kompanije Generali osiguranje Srbija detaljno upoznali sa ovim proizvodom. „PET osiguranje” je proizvod koji pokriva lečenje vašeg ljubimca, odgovornost za materijalne štete prema trećim licima, kao i uginuće ili eutanaziju.

Mogu se osigurati zdravi i čipovani ljubimci određenog starnosnog doba tj. posebne rase pasa od tri meseca do pet godina  kao i ostale rase pasa i mace od tri meseca do osam godina starosti. Osiguranje se može ugovoriti na period od tri meseca, šest meseci i godinu dana. Za osiguranje ugovoreno na period od najmanje 6 meseci u kontinuitetu, vlasnik psa stiče pravo da svog ljubimca besplatno vakciniše polivalentnom vakcinom kod izabranog veterinara iz mreže.

Osim rasnih pasa, mogu se osigurati i mešanci. Osiguranje se može ugovoriti preko mobilne aplikacije Generali osiguranje Srbija koju možete preuzeti na Google play store-u za android telefone ili App store-u za iphone telefone.

O zdravlju kućnih ljubimaca brinu renomirani veterinari iz mreže Generali osiguranja u čijim ambulantama se mogu lečiti vaši mezimci. Plaćanje osiguranja obavlja se kreditnim karticama  (karticama Banca Intesa moguće je plaćanje na rate bez kamate) ili putem uplatnice.

Za detaljnije informacije o ugovaranju „PET osiguranja” možete se obratiti kol-centru Generali osiguranja na telefon 011/222-0-555.