Kako sprečiti pojavu algi u akvarijumu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 28/02/2024

Kako sprečiti pojavu algi u akvarijumu

Rast algi je činjenica sa kojom će se svaki vlasnik akvarijuma suočiti pre ili kasnije. Neki rast algi je normalan i zdrav, ali višak algi, osim što izgleda poprilično neugledno, može biti opasan kako za ribe, tako za biljke. Kad se desi pojava algi u akvarijumu, to je znak nekakvog otkaza ili, bolje rečeno, narušavanja biološkog sistema koji je u akvarijumu uspostavljen.

piše: petmagazine.rs

Alge se mogu pojaviti kao braonkasta, zelenkasta ili crvenkasta skrama ili film koji se penje na staklo rezervoara, šljunak ili podlogu, pribor i biljke unutar akvarijuma. Postoje načini da se izbegne ovaj prekomerni rast i, u mnogim slučajevima, da se preokrene i reši problem.

Alge napreduju zahvaljujući tri osnovne svoje potrebe: vodi, svetlosti i hranljivim materijama. Ako postoji višak bilo koje od ovih varijabli, onda alge mogu rasti baš kao korov koji raste u bašti.

Sasvim je logično da akvarijum ne može bez vode, ali možete kontrolisati količinu svetlosti i hranljivih materija u vodi.

Neki uobičajeni razlozi za prekomerni rast algi su:

Svetla koja su ostala uključena predugo
Akvarijum se nalazi na mestu sa direktnim sunčevim zracima
Preterano hranjenje ribe
Nedovoljno česta promena vode
Održavanje vodenog okruženja sa visokim nivoom hranljivih materija

Od velike važnosti je da saznate šta tačno uzrokuje prekomerni rast algi. Zatim, da radite na sprečavanju ili ispravljanju prekomernog rasta algi.

Ne postavljajte rezervoar tamo gde ima direktne sunčeve svetlosti čak ni deo dana. Sunčeva svetlost podstiče rast algi. Kada koristite veštačko svetlo, uverite se da nije jače nego što je potrebno i da ne bude uključeno više od osam do deset sati svakog dana.

Većina vlasnika prehranjuje ribu, što povećava nivo fosfata u vodi. Dajte im male porcije i gledajte kako ribe jedu. Ako se sva hrana ne pojede u roku od pet minuta, hranite ih previše. Uvek odmah uklonite svu nepojedenu hranu.

Najvažniji način da se izbegnu alge je redovna promena vode. Promenite barem 10 do 15 procenata vode u vašem akvarijumu svake nedelje da biste smanjili hranljive materije u vodi.

Testirajte vodu. Ako ima visok sadržaj fosfata, trebalo bi da razmislite o korišćenju hemikalija za uklanjanje fosfata koje su dostupne u vašoj prodavnici akvarijuma. Takođe, pametno je testirati vodu na nitrate, jer neki izvori vode imaju povišen nivo nitrata.

Akvarijumi i oprema

 

Ako vidite da alge počinju da rastu na staklu, kamenju ili drugim tvrdim površinama rezervoara, uklonite ih. Ostružite staklo, uklonite kamenje i oribajte ga.

Žive biljke će apsorbovati mnoge hranljive materije na kojima alge napreduju. Manje hranljivih materija u vodi znači da ima manje goriva za prekomerni rast algi.

Uz to, uvek imajte u akvarijumu ribe koje uništavaju alge.

Ako primetite nakupljanje algi u vašem akvarijumu, morate ih se rešiti. Da biste to efikasno uradili, morate znati koju vrstu algi imate. Poznate su četiri vrste, koje su i najčešće: smeđe, plavo-zelene, crvene i zelene alge.

Smeđe alge su poznate kao silicijumske alge, uobičajene su u novim akvarijumima i prekrivaju rezervoar u listovima, koji se lako brišu. Obično su bezopasne i na kraju će nestati kako vreme odmiče.

Plavo-zelene alge, poznate i kao sluzave, mogu biti uzrokovane viškom nitrata i fosfata u vodi. U većini slučajeva to zapravo uopšte nisu alge, već cijanobakterije. Mogu brzo da se šire i može biti teško kontrolisati ih.

Crvene alge ili alge sa bradom. Ovo je najteža alga kojih se treba otarasiti i obično se pojavljuje na biljkama. Potapanje u slab (5 do 10 procenata) rastvor izbeljivača na nekoliko minuta često će ubiti ovu vrstu algi.

Zelene alge su zdrava vrsta algi koju će svaki rezervoar najverovatnije imati u određenoj meri. Sve dok je rezervoar dobro negovan, neće prerasti niti mu smetati.

Osim ovih, postoje i sledeće tipične alge u akvarijumu: Silikatna (braon) alga, zelena tačkasta alga, zelena praškasta alga, elena žbunasta alga, crna žbunasta alga, ćebe korova, zelena voda, vdena svila, zelena končasta alga, kosmata alga, jelenski rog.