Zubarka za ljubimce: Zubi muče male pse - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
perite psu zube
Od petmagazine.rs - 18/06/2020

Zubarka za ljubimce: Zubi muče male pse

Jedina je u državi koja i zvanično za sebe može da kaže da je zubar za životinje. Kroz njene ruke prošle su stotine pasa sa zuboboljom, karijesom, paradentozom… Kao svaki dobar stomatolog, ima laku ruku kojom namučene životinje oslobađa bola i nesanice.

Piše: Petmagazine.rs

Kada sagledava svoj posao, kaže da je njen udeo u ozdravljenju ljubimaca oko deset posto. Sve ostalo čine briga, savest i pažnja vlasnika.

Tatjana Stevanović

Diplomirana veterinarka Tatjana Stevanović specijalizirala je stomatologiju životinja. Pored pasa, u fokusu njenog rada su i mačke i glodari. Iako je njena prvobitna ambicija bila da stomatološke usluge pruža u ordinacijama kolega koji nisu osposobljeni za zubarske zahvate, danas se svojim poslom bavi u svojoj ordinaciji opšte prakse “Pas, mačka i…” na Novom Beogradu, gde ju je posetila ekipa magazina Pas.

  • Na Fakultetu veterinarske medicine stomatologija ne postoji kao poseban smer, već se izučava u okviru predmeta hirurgija. Posle završenih studija i nekoliko godina veterinarske prakse, otišla sam u Ljubljanu i tamo završila školu za stomatologe, koja u Sloveniji ima dugu tradiciju – objašnjava naša sagovornica dok nas vodi u obilazak stomatološke ordinacije.

Psima je potreban zubar

Bez mnogo razmišljanja kaže da je Beogradu i Srbiji neophodan veći broj stomatologa za životinje. Jer istraživanja pokazuju da čak 80 posto pasa starijih od osam godina ima potrebu za zubarskom pomoći.

– Istraživanja su pokazala da se u Srbiji godišnje po glavi stanovnika potroši samo jedna pasta za zube. Lako je onda zamisliti koliko se novca i vremena izdvaja za higijenu zuba kućnih ljubimaca. Vlasnici ljubimaca kod nas nemaju dovoljno razvijenu svest o značaju nege zuba. To najbolje pokazuje činjenica da je najveći broj intervencija koje obavim u ordinaciji – vađenje zuba – napominje Stevanovićeva.

Rase pasa koje pate zbog problema sa zubima

Visokorizične rase koje su česte zubarske mušterije su maltezeri, pudle, jorkijevci, čivave, pinčevi…Najčešći pacijenti, kako nam objašnjava, jesu “mali beli psi”. Oni su poslednjih godina dominantni u domovima i izuzetno popularni među ljubiteljima životinja. Problemi sa zubima, međutim, njima su rasna karakteristika.

Visokorizične rase koje su česte zubarske mušterije su maltezeri, pudle, jorkijevci, čivave, pinčevi… Moluske rase, prepoznatljive po kratkoj njušci, imaju karakterističan zagrižaj, zbog specifičnog rasporeda zuba. Srednje i velike pasmine nisu posebno ugrožene, a u potpunosti nisu isključeni ni mešanci, s tim što stepen rizika zavisi od rasa čije su gene nasledili.

– Zubi pasa ne moraju da se peru posle svakog obroka, kao što stomatolozi savetuju ljudima. Kada su čisti i održavani, dovoljno ih je očistiti dva do tri puta nedeljno.  Stariji psi imaju veliki problem sa sticanjem ove navike, priča nam naša sagovornica.

Neprijatan zadah iz usta psa

Veliki je problem što vlasnici svoje ljubimce dovode kod stomatologa tek kada osete neprijatan zadah, krvarenje iz usta, balavljenje ili kada životinja počne da odbija hranu. Delimičan krivac za to je i izuzetno visok prag bola koji životinja može da trpi.

Psi obolevaju od sličnih stomatoloških problema kao i ljudi, sa izuzetkom karijesa, koji je veoma redak kod pasa. Kod naših ljubimaca javlja se problem sa nepravilno raspoređenim očnjacima, koji često udaraju u nepca, prave rupu i oštećuju sinuse. U tom slučaju neophodno je stavljanje proteze. Prilikom svake od intervencija pas je u opštoj anesteziji.

Veterinarska ambulanta Pas, mačka i…
Omladinskih brigada 7/Đ /lokal 1
11070 Beograd (Novi Beograd)
T: 011/3121‑370, 228‑0365
M: 063/237‑184
www.pasmacka.com
[email protected]