Zdravlje mačaka: Čišćenje od parazita - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 04/01/2023

Zdravlje mačaka: Čišćenje od parazita

Naša zemlja plodno je tlo za raznorazne parazite zbog čestog bacanja hrane i velikog broja glodara. Zato je preporuka svakom vlasniku da svog mezimca redovno čisti od parazita

Tekst: dr vet. med. Klara Ćurčin iz Veterinarske ambulante „Intervet” za magazin “Mačka”

Želite da imate kućnog ljubimca. Odlučili ste da ćete imati mačku (ili mačke). Želite da za vašu obožavanu jedinku učinite sve da bude zdrava, mažena i pažena. U mogućnosti ste da joj obezbedite kvalitetnu hranu i prilagođen trodimenzionalni smeštaj. Odlučili ste kakav će život voditi vaša miljenica, tj. biće unutar vaša četiri zida ili ćete dozvoliti da oseti čari okoline. Uzgred, sve ove vaše odluke su odlične i neophodne, ali nedostaje još jedna, i to teška odluka – briga o zdravlju.

Redovni pregledi

Ako imate kućnog ljubimca, veterinar je deo vašeg zajedničkog života. Ako ste vlasnik mačke, svesni ste da to i nije neko prijatno iskustvo. Makar jednom godišnje odvija se surova borba između vas i ljubimca… i onda odustanete. Da li je to ispravna odluka? U ovo moderno doba, kada se vodi žestoka polemika oko preventivnih radnji kod dece i odraslih, i u zdravstvenoj zaštiti mačaka se postavlja ovo isto, večito pitanje.

Bolesti u okruženju

Po mom mišljenju, trebalo bi pre svega postaviti pitanje kakva je lokalna situacija s bolestima protiv kojih se borimo. Ima li nekih parazitskih ili virusnih bolesti u populaciji? Sledeće pitanje je malo konkretnije: kakva je situacija sa mačjom populacijom u vašoj bližoj okolini. Ima li lutalica, ima li mačaka koje su vlasničke ali izlaze napolje? Kako se drugi vlasnici ili hranitelji odnose prema opštoj zdravstvenoj zaštiti mačaka? Možda mislite da ništa od ovoga nije bitno, ali ovi podaci i te kako utiču na preporuke za zdravstvenu zaštitu vašeg ljubimca.

Preventiva

Šta zapravo znači preventiva u životu jedne mačke? To je redovna zaštita od spoljnih i unutrašnjih parazita, kao i mogućnost vakcinacije protiv raznih zaraznih bolesti mačaka. Ako se jedinka pravilno zaštiti od mogućih štetnih agenasa, smanjujete mogućnost pojave stresa u organizmu i samim tim produžavate život svog ljubimca, jer on „ne troši” energiju na neke bespotrebne reakcije. A sigurno želite da vaš ljubimac živi što duže. Naravno, životni vek mačke je izrazito produžen u današnje vreme, ali samo zahvaljujući sveobuhvatnoj kvalitetnoj nezi.

Čišćenje od parazita

Kada je reč o, popularno nazvanom, čišćenju od parazita, vlasnici često imaju nedoumicu u vidu pitanja – da li to raditi?, kada?, zašto?, čime?…

Ako ste usvojili mače ili odraslu mačku sa ulice, ili je poreklo jedinke nepoznato, preporuka bi bila da skupite nekoliko uzoraka stolice i odnesete ih kod veterinara da se uradi koprološki pregled, pa da se na osnovu rezultata sprovede ciljana terapija. U našoj regiji, mačka može doći u kontakt s više desetina vrsta crevnih parazita. Ovakva terapija je višekratna, odnosno sprovodi se nekoliko puta u određenom vremenskom razmaku zbog razvojnih stadijuma parazita.

Ako ste kupili mače iz odgajivačnice, trebalo bi da uz njega dobijete i dokument o svim preventivnim merama koje su preduzete, između ostalog i o dehelmintizaciji (stručni naziv za čišćenje od parazita).

Ako već imate odraslu mačku, a imala je buve, dehelmintizacija je obavezna posle zaštite od buva, jer su one nosioci različitih parazita.

Ako ste rešili da parite svoju mačku, dehelmintizacija bi trebalo da se uradi pre parenja, zatim u toku graviditeta, kao i dve nedelje posle porođaja.

Sirova hrana

Naravno, malo je komplikovanije ako mačku koja ne izlazi napolje hranite sirovom hranom. Termički neobrađene iznutrice, riba i meso i te kako mogu biti izvor raznih parazita, te ovakva ishrana može predstavljati potencijalni zdravstveni problem i za vas i vašu porodicu. Zato preporučujemo, koliko god da je danas popularna ishrana sirovom hranom, takozvana row diet nemojte je upražnjavati. Svakako ste već maksimalno promenili prirodni način života mačke, pa čemu onda i ova dodatna komplikacija.

Mačka izlazi napolje

Outdoor/indoor način života za mačke je sasvim u redu, ako ste vi kao vlasnik svesni svih potencijalnih problema koji mogu da proisteknu iz takvog načina življenja. Jedan od glavnih problema takvog života jeste što ishrana mačke nije kontrolisana, te se, od svega šta može da je zbog toga snađe – paraziti nalaze visoko na listi. Prosto, trebalo bi da se mačka koja izlazi napolje redovno, na mesečnom nivou, čisti od glista, pošto živimo u regiji sa dosta smeća, glodara, kao i sa „običajem” bacanja hrane.

Mačka živi napolju

I na kraju, mačka koja isključivo živi napolju najmanje je vaš ljubimac, već ona samo svrati kod vas. Ali i u tom kratkom vremenu može da vam ostavi nešto od neželjenih parazita. Ako znate da li svraća još kod nekoga, dogovorite se o redovnoj dehelmintizaciji. Način uvek postoji, samo je potrebna dobra volja.

Preparati

Danas, u moderno doba farmaceutske industrije, na našu sreću, postoje kompanije koje misle i na veterinare i na vlasnike mačaka, da bi svi bili bezbedni pri dehelmintizaciji jedne mačke. Preparati koji se koriste u tu svrhu mogu biti u različitom obliku: u vidu sirupa, tablete ili spot-on preparata. Sirupi imaju ukus koji prija mačkama, ali nažalost imaju prilično uzak spektar delovanja, pa se u ovom slučaju toplo preporučuje identifikacija parazita koprološkim pregledom. Tablete su efikasne, nešto su šireg spektra, ali malo zastarele, jer ne prate porast telesne mase mačke i obično nisu prijatnog ukusa. U većini slučajeva jedna tableta za gliste ide na četiri kg telesne mase, a današnja prosečna mačka je teška oko pet kilograma, što znači da vam je potrebna jedna i po tableta. Malo je teže naterati mačku da jednom proguta nešto što joj se ne dopada, a kamoli dvaput zaredom. Pri tome su mačke poznate i po tome što lako povrate ono što im ne prija. U poslednjih nekoliko godina pojavili su se spot-on preparati koje mogu biti samo za gliste, ali mogu biti i u kombinaciji sa zaštitom od buva. Komotni su, laki za aplikaciju i efikasni u delovanju.

Tokom života mačke (15 do 20 godina) trebalo bi povremeno da uradite preventivnu dehelmintizaciju radi zdravlja mačke, ali i radi vašeg zdravlja. Ako u kući imate malu decu (koja još uvek nemaju svest o važnosti pranja ruku), čišćenje od parazita mora biti rutinsko na svaka tri meseca, i to bez razmišljanja ima li mačka glista ili ih nema.