U svetu se sterilizacija podrazumeva - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka na operaciji
Od petmagazine.rs - 04/05/2020

U svetu se sterilizacija podrazumeva

Ova intervencija prevenira veliki broj ozbiljnih i teških zdravstvenih oboljenja, pozitivno utiče na ponašanje cica-maca, a tako se kontroliše i broj mačaka na ulicama.

Tekst: dr vet. med. Jelena Smiljanić za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Sterilizacija ljubimaca uopšte, pa tako i mačaka, u našoj zemlji je još uvek tema koju prate različite zablude. U zemljama širom sveta ovaj hirurški zahvat je postao podrazumevana mera i obaveza svakog odgovornog vlasnika koji vodi računa o zdravlju svog mezimca.

Prednosti intervencije

Sterilizacija je hirurški zahvat u totalnoj anesteziji kojim se mački uklanjaju ženski reproduktivni organi, odnosno jajnici i materica. Ova intervencija ima tri benefita:

1. Benefit za samu životinju ujedno i najvažniji, ogleda se u tome što sterilizacija predstavlja preventivu za mnoge bolesti: benigne i maligne tumore mlečne žlezde, benigne i maligne tumore materice, piometru (gnojnu upalu materice), kao i tumore jajnika. Ženke koje boluju od dijabetesa, bolesti štitne žlezde kao i zaraznih bolesti FeLV i FIV obavezno bi trebalo sterilisati kao deo tretmana ovih bolesti.

2. Benefit za vlasnika se ogleda u tome da su mace posle sterilizacije mirnije, manje sklone lutanju, odlasku od kuće i privrženije svojoj ljudskoj porodici. Nesterilisane mačke u vreme teranja su razdražljive, veoma osetljive i veoma bučne. Ako imaju mogućnost izlaska napolje, nekada se ne vraćaju kući i po nekoliko dana, a kada se vrate, obično su izgladnele, slabog imuniteta, a ponekad i sa mnogobrojnim ranama po telu i glavi. Kod kućnih maca često se javlja i učestalo mokrenje, ponekad i van kutije za pesak.

3. Benefit za društvo se ogleda u tome da nekontrolisano parenje dovodi do povećanog broja mačaka lutalica na ulicama, a često viđamo i ostavljene mačiće, naročito u ovom periodu godine. Iz svog dugogodišnjeg veterinarskog iskustva mogu reći da su takve slike tužne i nehumane, a mačke lutalice su često bolesne i „rezervoari” su virusa FeLV i FIV.

Preporuka

Preporučuje se da se mačke sterilišu sa šest meseci, jer je tada prevencija pojave tumora mlečne žlezde gotovo stopostotna. Naravno da se može uraditi i kasnije, ali se sa svakim sledećim teranjem pomenuti procenat smanjuje. Ipak, moram naglasiti da je najveća zabluda među vlasnicima kućnih ljubimaca da bi trebalo dopustiti da se maca jednom pari, da bi se jednom omacila zbog zdravlja. Takve savete daju nestručna lica i ovakve tvrdnje nemaju nikakvu naučnu osnovu. Podatak koji moram podeliti sa vama, a prilično je zabrinjavajući, jeste da je čak 95 odsto tumora mlečne žlezde kod mačaka maligno, i da ih prate metastaze na plućima i jetri.

Postoperativni tok

Mačke se dosta dobro oporavljaju posle operacije i anestezije. Važno je da u postoperativnom toku maca bude na toplom i mirnom mestu. Posle ispoštovane terapije koju veterinar preporuči, mace nastavljaju sa svojim životom sasvim normalno.

Gojaznost

Jedan od problema koji se javljaju u praksi jeste da mace postanu gojazne, i to se dešava zbog nešto sporijeg metabolizma uslovljenog nedostatkom polnih hormona. To se svakako može prevenirati smanjenom količinom hrane ili gotovom hranom, granulama za sterilisane mace koje imaju redukovanu količinu kalorija. Na našem trzištu postoji veliki broj brendova hrane za sterilisane mace, tako da možete izabrati sami, na osnovu preporuke veterinara ili po odabiru (ukusu) same mace, tj. izaberite hranu koju ona najradije jede i držite se količine koju je preporučio proizvođač. Količina hrane može da se koriguje okvirno za deset do 15 odsto, s obzirom na razlike u metabolizmu same životinje.

Nadam se da će ovaj tekst razuveriti sumnjičave vlasnike, koji misle da je sterilizacija nešto pogrešno i neetično. Istina je da zapravo činite dobru i humanu stvar sa svake tačke gledišta, i za mačku, i za vas, i za društvo. Naši ljubimci odavno žive van svog prirodnog staništa, odavno se ne hrane, pa i ne pare kao što bi to činili da su u prirodi. Domestikacija divljih životinja načinila ih je našim ljubimcima, prijateljima i članovima naših porodica. Samo jedan mali aspekt tog procesa je i sterilizacija, koja naše male prijatelje čuva od bolesti i produžava im život.

INFO

Veterinarska ambulanta „Vet park”

Kralja Milana 44, lokal 7c, Šabac