Oko „svrbe” virusi i bakterije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 21/12/2018

Oko „svrbe” virusi i bakterije

Osim infektivnih, uzroci konjuktivitisa mogu biti i alergijskog karaktera. Ovo oboljenje može nastati i kao posledica povrede ili anomalije uvrtanja ruba kapka prema očnoj jabučici

Tekst: dr vet. med. Srđan Obradović iz veterinarske ambulante „Obivet“ za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Konjuktivitis se češće javlja kod mačaka s ulice, i to pre svega zbog lošijih uslova života. Tu pre svega mislimo na redovno hranjenje i kvalitet hrane koju pronalaze ili kojom ih hranimo, kao i na lošije uslove u kojima žive (nikakvi ili neredovni tretmani protiv spoljnih ili unutrašnjih parazita, nevakcinacija protiv zaraznih bolesti, česti sukobi između uličnih mačaka gde često dolazi do povreda oka). Svi ovi razlozi direktno ili indirektno (loši uslovi života uličnih maca) mogu uticati na probleme s očima.

Nastanak oboljenja

Glavni uzroci nastanka ovog oboljenja su infektivne prirode (virusi, bakterije, gljivična oboljenja i paraziti). Osim infektivnih, uzroci mogu biti i alergijskog karaktera, zatim povreda ili oštećenja prouzrokovanih stranim telom ili određene anatomske anomalije kao što je entropijum (uvrtanje ruba kapka prema očnoj jabučici).

Vrste bolesti

Kad govorimo o virusnim konjuktivitisima na prvom mestu treba napomenuti FHV-1 ili Feline rhinotracheitis virus. Herpes je virusna infekcija koja prvenstveno napada delove gornjeg respiratornog (disajnog) trakta ali i konjuktive očiju.

Kad je reč o bakterijskim infekcijama, moramo napomenuti mikoplazmu (Feline mycoplasma) i hlamidiju (Feline chlamydia).

Trebalo bi napomenuti da se konjuktivits javlja i kod mačijeg imunodeficijentnog virusa – mačje side (FIV – Feline immunodeficiency virus) što nas dovodi do toga da bi trebalo otići na pregled kod veterinara, a nikako da na svoju ruku lečite ljubimca na osnovu čitanja komentara na forumu ili slušanju tuđih iskustava.

Predispozicije

Ono što znamo jeste da pol znatnije ne utiče na češću pojavu ovog oboljenja. Kad je reč o uzrastu, konjuktivitis se češće javlja kod mlađih jedinki. Konjuktivitis kod tek progledalih mačića je vrlo ozbiljno oboljenje koje, ukoliko se ne tretira na vreme ili na pravi način, može čak dovesti i do slepila.

Kad govorimo o rasnoj predispoziciji, veća učestalost konjuktivitisa primećena je kod persijskih mačaka i egzota, što se pripisuje njihovom eksterijeru (spljošten nos, krupne oči i česte upale kako očiju tako i gornjeg respiratornog trakta).

Simptomi

Među prvim i najučestalijim simptomima moramo napomenuti :

     – poluzatvoreno ili potpuno zatvoreno oko

     – pojačano suzenje oka gde boja suza može biti providna (normalne boje) što je najčešće prisutno kod alergija, pa do braonkaste boje

     – upaljene i crvene konjuktive

     – potpuno zatvoreno oko koje može biti prekriveno iscetkom žuto-zelene boje

     – žmirkanje

     – češanje oka šapom što doprinosi znatnom pogoršanju simptoma, pa čak i do povreda rožnjače (češće kod mačića)

     – smanjena aktivnost ljubimaca i ponekad slabiji apetit

Dijagnostika

Ukoliko sumnjate da vaša maca ima problem s okom, ili ste u razgovoru s veterinarom to utvrdili – trebalo bi macu odvesti na pregled. Veterinar će najpre porazgovarati s vama o tome kad se javio problem, da li je maca vakcinisana, da li vam je to jedina mačka u kući ili ne, i koliko je stara, a zatim će pristupiti pregledu.

Pregled oka je veoma kompleksan i podrazumeva da vaš veterinar prvo obavi pregled u osvetljenoj prostoriji gde će ustanoviti da li je problem samo s jednim okom, da li su otečeni limfni čvorovi sa strane oka koje je upaljeno, da li postoji problem s uhom na toj strani, jer se dešava da zbog upale uha mačka prilikom češanja povredi i oko. Veterinar će utvrditi i da li možda postoji problem sa zubom gornje vilice (češće kod starijih maca) što može dovesti i do problema s okom, da li je možda problem s određenim stranim telom ili je problem nastao povredom u konfliktu s drugom životinjom, da li je očna jabučica otečenija u odnosu na drugo oko.

Kad se završi ovakav vid pregleda, veterinar pristupa pregledu u zamračenoj prostoriji pomoću instrumenta koji se naziva oftamoloskop, kojim obavljamo pregled delova oka uz moguću primenu određenih kapi lokalnog karaktera koje će nam pomoći u boljoj dijagnostici. Ukoliko je potrebno, veterinar će predložiti mikrobiološki bris, uzorkovanje krvi radi testiranja na određene viruse, i naravno – merenje očnog pritiska.

Lečenje

Način lečenja i njegovu dužinu odrediće veterinar. U zavisnosti od toga da li je reč isključivo o konjuktivitusu, o upali gornjeg dela respiratornog trakta ili o nekom sistemskom oboljenju, terapija će biti u vidu određenih kapi ili masti koje ćete primenjivati lokalno ili zajedno s potpornom terapijom ukoliko se radi i o organskom/sistemskom oboljenju uporedo.

Dešava se da veterinar predloži i nošenje zaštitne kragne kako se naši ljubimci ne bi samopovređivali češanjem. Budite redovni u tretmanu, ne propuštajte kontrole i slušajte svog veterinara.

Preventiva

Kako bismo predupredili nastanak ovog oboljenja, trebalo bi poboljšati uslove života maca od samog rođenja, odnosno davati što kvalitetniju hranu skotnim macama, obavljati redovne tretmane protiv spoljnih i unutrašnjih parazita, redovno vakcinisati mace protiv zaraznih bolesti, poboljšati uslove ambijenta u kome žive i, naravno – redovno posećivati veterinara, i kad sumnjamo da imamo problem i na redovne kontrole.

Redovna i temeljna higijena će pomoći u zaštiti od konjuktivitisa. Ukoliko primetite nečistoće na oku ljubimca, trebalo bi ih očistiti maramicom i toplom vodom, ili preparatima za negu očiju koje će odobriti veterinar.