I mačke mogu da se prehlade - Pet Magazine
macka zima
Od petmagazine.rs - 20/12/2019

I mačke mogu da se prehlade

Cica-mace mogu da se prehlade ako piju vodu ili jedu hranu koja je ohlađena više nego što bi trebalo

Tekst: dr vet. med. Klara Ćurčin iz Veterinarske ambulante „Intervet“, Foto: Shutterstock

Nedoumica koju često imaju vlasnici glasi ‒ Može li se mačka prehladiti? Naravno.

Bez obzira na to što se smatra da su mačke prilično drugačije od svih ostalih sisara, i njih može zadesiti prehlada. Najčešće se to događa u prelaznom periodu godišnjih doba, ali neretko se srećemo s prehladama i usred leta. Ono što je važno jeste da bi prehladu trebalo razlikovati od respiratornih virusnih infekcija kod mačaka.

Šta je prehlada

Prehlada predstavlja reakciju organizma na promenu temperature sredine i obično se događa pri naglom padu spoljne temperature, kada se udiše hladan vazduh, a organizam nije imao vremena da se prilagodi toj promeni. Takođe, i prilikom boravka u prostoriji koja je ohlađena više nego što je prijatno, ili prilikom unosa vode ili hrane koja je hladna (držana u frižideru, na hladnom podu i slično). Naravno, postoje i drugi razlozi za prehladu kao npr. kada mačka koja boravi napolju igrom slučaja pokisne, ne nađe sklonište pri hladnijim danima ili noćima, zatim kada mačka naglo izgubi dlačni pokrivač jer se iz terapeutskih razloga ošiša.

Simptomi

Prehlada je u većini slučajeva promena homeopatskog stanja organizma. Ako je pri tome ozbiljno napadnut imuni sistem, može se zakomplikovati bakterijskom ili virusnom infekcijom, ali u većini slučajeva, ona prolazi bez intervencije veterinara. Simptomi su slični kao i kod ljudi, kašljanje, kijanje, promukao mjauk, slabiji apetit, smanjena aktivnost. Ako se primeti na vreme i ako se uslovi života vrate u normalu, intervencija veterinara nije neophodna. Ali u slučaju da se bolest komplikuje upornim kašljanjem, povraćanjem, iscetkom iz očiju ili nosa, ili čak možda i promenom načina mokrenja i količine urina, poseta veterinaru je neophodna.

Kod veterinara

U slučaju da je neophodno mačku odvesti kod veterinara, jedno od prvih pitanja uvek glasi „Da li je mačka vakcinisana protiv zaraznih bolesti?” Odgovor na ovo pitanje može prilično promeniti vid terapije. Ako je odgovor DA, automatski se mogu isključiti najčešće respiratorne virusne infekcije mačaka, a ako je odgovor NE, na žalost mačke i vlasnika, terapija mora biti široka da bi se pokrio celokupni organizam i sprečile dalje komplikacije s virusnom infekcijom.

macka kod veterinara

Respiratorne infekcije

Najčešće respiratorne infekcije mačaka su poznate pod zajedničkim imenom infekcija gornjih respiratornih puteva i čine je infekcija kalici i/ ili herpes virusom. Svi ste videli mačiće sa manje ili više obilnim iscetkom iz očiju i nosa, ponekad sa različitim oštećenjem očne jabučice, sa oštećenjem sluzokože usne duplje… Nažalost, bolest se širi na sve načine, može čak i intrauterino, dok je plod u materici, što znači da se mače rađa zaraženo. S obzirom na to da u našoj okolini živi veliki broj mačaka koje su bez doma, radi smanjenja ove bolesti se preporučuje sterilizacija uličnih mačaka.

Preventiva

Posebno bi trebalo voditi računa o sprečavanju infekcije ovim virusima u domu sa više mačaka, jer se virus širi aerogeno (putem vazduha) i ako mačke nisu vakcinisane, virus će veoma brzo savladati većinu jedinki u komuni. Šta bi trebalo činiti da se mačka ne prehladi? Isto kao i sa ljudima. Trebalo bi obezbediti adekvatne uslove života i ne preterivati ni u čemu. Ishrana bi trebalo da bude kvalitetna i da sadrži sve nutrijente u adekvatnom odnosu da bi imunitet bio na zavidnom nivou i imao snage da se bori sa spoljnim agensima. Trebalo bi sprovoditi redovnu preventivnu vakcinaciju. Ako primetite neke od ranije navedenih simptoma, pratite stanje svog ljubimca i ako se ne poboljšava ‒ ne odlažite posetu veterinaru.

Savet +

Stan ne bi trebalo da bude previše ohlađen leti, niti pregrejan zimi, a istovremeno obratite pažnju i na vlažnost vazduha, jer previše suv vazduh može dovesti do dehidratacije organizma, a prevelika vlažnost može otežati disanje. Ako ste hranu držali na niskoj temperaturi, pre serviranja je ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi. Ne bi trebalo ni da posuda sa vodom bude direktno na hladnom podu, već postavite neki podmetač kao izolator. Ako ima potrebe za lečenjem, to prepustite stručnjaku, jer je većina lekova za prehladu namenjenih ljudima otrovna za mačku, a razni biljni čajevi zbog razlike u filogenetskom razvoju nemaju adekvatan efekat.

Lečenje

Nikada nemojte samostalno lečiti prehladu, jer nije uvek neophodan antibiotik, a većina lekova koji se koriste u lečenju ljudske prehlade je otrovna za mačke i izaziva ozbiljne promene na vitalnim organima.

Simptomi prehlade

toplomer

Prvi i najčešći simptomi prehlade kod mačaka su:

* kašljanje

* kijanje

* promukao mjauk

* slabiji apetit

* smanjena aktivnost

Ako su se prvi simptomi zakomplikovali, mačka:

* uporno kašlje

* povraća

* ima iscedak iz očiju ili nosa

* promenjen je način mokrenja i količina urina

6 komentara

 1. Mačak ima 14 godina, pre tri nedelje je počeo kašljati pa sam ga vodila kod veterinara, dobio je pet antibiotika im.posle sam malo čekala, medju tim on sada često kija jedno za drugim i pet puta, spava u sobi, apetit !u je malo oslabio, no i dalje voli da se igra i mazi,,,jednom sambga držala u krilu, kinuo je i isprskao mi ruku, kao sukrvica…kako da mu pomognem??? Redovno vakcinisan Hvala unapred

 2. U pitanju je mačak, pre par nedelja sam primetila kašalj.Nije bio čest ali je bio prisutan. Sada kada prede čuje se kao sekret,tj. drugačije prede. Retko kada mjauče, i dalje se igra. Mačak je oko 6meseci star,šta da radim??

 3. Mačak ima oko 4 godine. Nije vakcinisan niti čišćen od ničega tako da ne mogu da ga odvedem do veterinara a ima simptome kašljanja, smanjenog apetita i promuklog mjauka. Šta da radim? I pitanje je da li mogu da mu dam neke ljudske lekove i ako da koje tačno?

  1. Molim vas, nemojte da joj dajete lekove za ljude. Možda je upravo problem što nije vakcinisana i očišćena od parazita. Pozovite veterinara, zatražite pomoć, obavezno!

 4. Imam dva maceta od tri meseca u blizini kuce, vodim racuna o njima i trudim se da ih udomim (dva vec jesam), od pre 5, 6 dana primetila sam da je jednom zapusen nosic, otezano dise a i suze mu oci. Jede, igra se i mazi normalno. Sta da radim, kako da mu pomognem? Mislite da je prehlada? Hvala..

  1. Poštovana,
   Odvedite mače do veterinara, ponesite. Moguće da je neka od bolesti koje je ozbiljnije, pogotovo ako nisu vakcinisani, očišćeni od parazita itd.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.