Gubitak apetita - znak za alarm - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
lepa maca
Od petmagazine.rs - 19/11/2020

Gubitak apetita – znak za alarm

Većina vlasnika mačaka primećuje da one često jedu. To i jeste u priličnoj meri dobro zapažanje jer je mačka životinja koja jede uglavnom preko celog dana, ali i noću, i može da ima i više od dvadeset obroka u toku 24 sata. Maci hrana treba uvek da bude dostupna, tako da je ona može konzumirati u zavisnosti od svoje potrebe

Za magazin “Mačka” piše dr vet. med Vladimir Terzin

Mačje navike u ishrani nam nekada mogu biti čudne, pa svi koji imaju mace za kućne ljubimce veoma dobro znaju da one neće uvek da jedu, niti svaku hranu, i da im se neki ukusi dopadaju, a one druge kategorički odbijaju. Mački morate ugoditi u ishrani, ali ako primetite da vaš ljubimac slabije jede ili odbija hranu, takav signal morate uvek ozbiljno shvatiti.

Brze promene

Ako mačka ne jede dovoljno ili odbija hranu, u njenom organizmu se događaju promene koje mogu veoma brzo, već za nekoliko dana, dovesti do ozbiljnih poremećaja u metabolizmu, a nekada i do trajnih oštećenja vitalnih organa – što može dovesti do uginuća. Prema novijim istraživanjima, kod mačaka koje nisu uzimale hranu dva do tri dana najpre propada crevna flora, a zatim i unutrašnji omotač creva, što za nedelju dana može da uzrokuje nepovratne promene i oštećenje creva. Takođe, usled nedostatka proteina, dolazi i do poremećaja rada jetre, tako da se za sedam dana mogu javiti i oštećenja na ovom organu koja mogu biti fatalna. To se najčešće manifestuje gubitkom energije, dužim periodom spavanja i gubitkom interesovanja za okolinu.

Najčešći uzroci poremećaja u ishrani

Najčešći uzrok odbijanja hrane kod mačaka jesu specifična oboljenja. Uglavnom se to dešava kod oboljenja bubrega, kada dolazi do nemogućnosti filtracije štetnih materija iz metabolizma, pa se te materije počinju lučiti preko creva. To dovodi do veoma brzog oštećenja creva, crevne flore i sluzokože creva, tako da mačka polako prestaje da jede ili počinje da bira hranu. Ovakvi efekti se mogu videti i kod dijabetesa, ali i kod mnogih infektivnih bolesti od kojih mačke možemo zaštititi vakcinacijom.

Kod mačaka koje izlaze napolje veoma su česti i razni tipovi trovanja koja takođe oštećuju crevni trakt. I problemi u disanju, kao i razna plućna oboljenja, koja uzrokuju probleme u disanju, mogu dovesti do odbijanja hrane. Nikako ne treba zaboraviti ni dentalne probleme (oboljenja desni, paradentopatiju i dr.), kao ni stanja vezana za ova oboljenja, jer kod bolesti zuba ili desni mačke trpe jake bolove, što može u veoma kratkom roku dovesti do potpunog odbijanja hrane. Potrebno je napomenuti i da kod raznih vrsta trauma, kada mačka trpi bol usled povrede ili preloma nekog ekstremiteta, takođe može doći do odbijanja hrane. Sva ova stanja je potrebno ozbiljno shvatiti i u što kraćem roku mačjeg ljubimca treba odvesti veterinaru. 

Vakcine

Za svaki organizam, pa i za mačji, vakcine predstavljaju traumu. U trenutku kada vakcinišete neki organizam, u njemu dolazi do mobilizacije imunog sisitema i do ubrzanog imunog odgovora. Ova reakcija organizma koja je, pogotovu kod mladih maca, veoma česta, dovodi do porasta telesne temperature, gubitka apetita, a neretko i do jakog bola u predelu gde je vakcina data. I ovo stanje dovodi do promena u ishrani ili do odsustva apetita, ali je prolaznog karaktera i obično nije potrebna intervencija veterinara. Simptomi nestaju sami nakon dva do tri dana.

Izlazak iz zone komfora

Promene u okolini takođe mogu dovesti do gubitka apetita kod mačke. Vlasnici mačaka moraju biti veoma oprezni sa svojim ljubimcima kada menjaju stan ili mesto boravka, što za mačku može biti velika psihološka trauma koja može dovesti do stanja u kojima naš ljubimac i po nekoliko nedelja slabo jede ili potpuno odbija hranu. Tada je potrebno mački posvetiti više pažnje i što je pre moguće vratiti stare navike u ponašanju koje će joj omogućiti da se lakše i brže prilagodi. Potpuno je pogrešno pomisliti da se mačka „duri” ili tera neki inat. Mačke mogu biti ozbiljno traumatizovane promenom prostora ili promenom koja se odnosi na dolazak nekih novih ljudi u njihov život.

Promena ishrane

Zanimljivo je napomenuti da ponekad promena ukusa ili teksture hrane (vlažna i suva hrana) može dovesti do odbijanja ili slabijeg uzimanja hrane. Zato je potrebno da uvek budemo veoma oprezni kada pokušavamo da promenimo način ishrane svog ljubimca. Svaku promenu, pogotovo ako se radi o hrani iz medicinske grupe (hrane koje se uzimaju kod raznih oboljenja u sklopu lečenja), moramo izvesti polako i postepeno. Ma koliko nekada želeli ili smatrali neophodnim da promenimo način ishrane naše mačke, to nikako ne smemo radi naglo, a pogotovo ne izgladnjivanjem. Kod mačaka izgladnjivanje ima i lošu psihološku posledicu jer naš ljubimac može smatrati da je kažnjen.

Zbog svih ovih razloga, bez obzira na to da li je mačka bolesna ili samo ćudljiva, svaku promenu u ishrani moramo ozbiljno shvatiti i adekvatno reagovati jer mace, odbijajući hranu, pokušavaju nešto da nam saopšte ili nas na taj način mole za pomoć.

Related Posts