Bulmastif: Snažan i smiren čuvar - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
bulmastif
Od petmagazine.rs - 02/09/2022

Bulmastif: Snažan i smiren čuvar

Bulmastif je stameni i neustrašivi zaštitnik porodice u kojoj živi. Zbog takve prirode, nepoverljiv je prema strancima, ali je privržen svojim vlasnicima i nežan prema njima.

Piše: petmagazine.rs 

Ova pasmina je nastala sredinom 19. veka u Engleskoj, a prve bulmastife su uzgajali čuvari prostranih lovišta. Psi ove rase bili su neprikosnoveni čuvari ogromnih zemljišnih poseda i odgajani su da budu hrabri, tihi, samouvereni, snažni i brzi. Lovokradice nisu smele ni da im priđu, što je i bio cilj kada je ova rasa stvarana.

Pas čuvar

Dostupni podaci pokazuju da je nastao po ugledu na snažnog engleskog mastifa i hrabrog (sada izumrlog) starog engleskog buldoga, ali je bulmastif žustriji, veći i snažniji od oba svoja rođaka.

Veliki i snažan, impresivnog izgleda, bulmastif je najbolji izbor za psa čuvara kako poseda tako i kuća, štala i ljudi. Ovaj pas za svakog uljeza predstavlja gotovo nesavladivu prepreku, ali se ipak sve češće drži kao kućni ljubimac, najbolji prijatelj i voljeni mezimac.

Karakter 

Baš kao i psi drugih rasa, naročito velikih i snažnih poput samog bulmastifa, ako se odmalena socijalizuju i naviknu na ljude, druge životinje i zvukove u okruženju, biće samouvereni i staloženi kućni ljubimci, lojalni i privrženi.

Temperament 

Uprkos svojoj veličini, bulmastif nije previše energičan pas. Nekoliko kraćih šetnji tokom dana zadovoljiće njegove potrebe za fizičkom aktivnošću, a kao i kod drugih pasmina, igranje je obavezno svakog dana, barem petnaestak minuta.

Naravno, štenci imaju mnogo više energije, ali kako napune dve godine, postaće mirniji i manje energični. Svakako, to ne znači da su ovi psi lenji, naprotiv.

Da li znate… da je voljeni mezimac Silvestera Stalonea bio bulmastif s kojim je on glumio u filmovima “Roki 1” i “Roki 2”

Bulmastif se pokazao kao sjajan takmičar u okretnosti, vežbama poslušnosti, ali i kao pouzdan pas tragač. Zahvaljujući svojoj smirenosti, pripadnici ove rase su i izvrsni terapeutski psi.

Iako velikih gabarita, lako se prilagođavaju životu u stanu, mada im je u krvi život na prostranim pašnjacima. Pas ove rase može lepo živeti u kući sa ograđenim dvorištem, ali njegovo mesto je uvek pored ljudi pa nek dvorište bude samo mesto za igru i uživanje, a ne za život.

Bulmastif je veoma inteligentan

Odgajivači i vlasnici kažu da je bulmastif veoma inteligentan, ali da je izazov u dresuri njegova nezavisnost. Zbog toga mu je potreban dosledan vlasnik, koji mu neće popuštati, već će ga voditi snagom volje i fer-pleja.

Samo na takvog vlasnika jedan bulmastif može da se ugleda i da ga sledi i sluša, pa stoga ova rasa nije najbolji izbor za osobe koje ranije nisu imale psa. Bulmastif ne voli da uvek radi isto jer će mu brzo dosaditi – stalno ga učite novim komandama i trikovima i biće srećan.

Ovi psi gotovo da nikada ne laju. To nije njihov način komunikacije. Oni su najčešće staloženi i smireni, a neznance odbijaju svojim izgledom. Bulmastif je vrsni čuvar,  a uješće jedino ako nema drugog izbora.

Obožava decu

Iznenađujuće, ali ova grdosija obožava mališane i uživa u njihovom društvu, podjednako kao i oni sa svojim ogromnim zaštitnikom. Izrazito je strpljiv i važi za pravog bebisitera. Veoma je pametan i poslušan, pa iako katkad ume da bude svojeglav, najčešće je pokoran jer želi da ugodi svojim vlasnicima i usreći ih.

Mužjaci ove rase neretko dostižu težinu od gotovo 60 kilograma, a najveći deo njihove mase čine mišići. Iako je pravi Hulk, budite sigurni da će vaš bulmastif uživati u maženju i zagrljajima. Nije mu problem da nekoliko sati tokom dana (dok su vlasnici na poslu) bude sam, dokle god ima dovoljno šetnje, igre i pažnje kada su vlasnici tu.

Ne podnosi vrućinu

Na listi rasa koje najteže podnose visoke temperature, bulmastif je u vrhu. Ova pasmina jedna je od onih koje najčešće pogodi toplotni udar tokom letnjih meseci, pa to imajte na umu.

Vrele dane i one s visokom vlažnošću vazduha bulmastif bi trebalo da provodi u rashlađenom domu i da u šetnje ide rano ujutru ili kada sunce zađe. S druge strane, odlično podnosi hladno vreme.

Stručnjaci upozoravaju novopečene i buduće vlasnike da ova pasmina ima izrazito visok prag bola pa je veoma teško uočiti da ima neki problem ili da ga nešto boli. Zato ga redovno vodite na preglede i kontrolišite njegovo zdravlje.

Bulmastif više voli mačke od pasa

Zanimljivo je da se bulmastif dobro slaže s mačkama, razume se, ako je s njima odrastao i odmalena navikao na njihovo prisustvo.

Svakako, savet je da ga “uparite” sa samouverenom mačkom koja će umeti da ga “postavi na njegovo mesto”, a ne sa onom koja će se sklanjati i bežati, jer će bulmastif teško odoleti izazovu da juri svog mačjeg cimera.

Za ovu pasminu važi pravilo da mužjak baš i ne voli druge pse istog pola, naročito one nepoznate, ali se zato sjajno slaže sa ženkama (naročito sa onima uz koje je odrastao).

Nega i zdravlje

Njegova kratka dlaka zahteva veoma malo održavanja – četkanje s vremena na vreme i dlaka će mu biti zdrava i sjajna. Veoma malo se linja. Ipak, jedna od glavnih karakteristika ove rase je balavljenje – pa će vam krpa ili peškir biti glavni saveznici u domu. Takođe, ova pasmina je poznata i po nadimanju i čestim gasovima.

Spada u izrazito zdrave pasmine i, ako nabavite bulmastifa od odgovornog i proverenog odgajivača, budite sigurni da neće imati genetske bolesti poput displazije kukova i laktova, hipertireoidizma ili problema sa očima. Odgovoran odgajivač daće vam sertifikat da su sprovedeni genetski testovi i da nema bojazni da će vaše štene imaju bilo koju od ovih zdravstvenih tegoba.

Čuvari dijamanata

Pre Drugog svetskog rata, bulmastif je bio verni i pouzdani pratilac policajaca u gotovo svim policijskim stanicama u Velikoj Britaniji. U Južnoj Africi psi ove rase bili su uposleni kao pouzdani čuvari rudnika zlata i dijamanata

Visina

61 – 66 cm ženke

63 – 70 cm mužjaci

Težina

50 – 59 kg mužjaci

45 – 54 kg ženke

Vek

8 – 10 godina

1924. godine priznati su kao rasa u svojoj rodnoj Engleskoj