Ragamafin: Najveći šarmer među mačkama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 16/07/2021

Ragamafin: Najveći šarmer među mačkama

Ragamafin je poznat po svojoj poslušnoj prirodi * ova maca voli da se drži kao beba i potpuno će se opustiti u vašim rukama * njenoj umiljatosti i nežnosti nema granice

Piše: petmagazine.rs

Ako vam ragamafin maca na prvi pogled zaliči na regdol, odmah da kažemo da to nije slučajno, jer su ove dve rase u srodstvu, te su zbog toga izuzetno fizički slične. Ideja odgajivača bila je da regdol macama podare različitost u boji krzna, a kasnije i da prošire genetski potencijal ove rase.

Devedesetih godina prošlog veka uzgajivačnica mačaka iz Amerike Ana Bejker odlučila je da ukrštanjem „napravi“ zanimljivije boje dlake i to uzimaju regdol macu. Započevši mukotrpan eksperimentalni rad, Ana je za osnovu uzela čistokrvne regdol, persijske, himalajske i američke dugodlake mačke. Postavila je sebi dva zadatka, prvo da dobije nove boje dlake a drugo da konsoliduje genski fond. Kao rezultat eksperimenata rođeno je mače, vrlo slično svojim roditeljima – krupno, s dugom dlakom, nestvarno lepo. Međutim, puno međunarodno priznanje rasa je dobila tek 2011. godine.

IZGLED

Ragmafin je maca snažnog tela, sa gustom, šarenom dlakom i veoma izražajnim očima.

Telo joj je zdepasto, proporcionalno građena, obimnim prsima, širokim ramenima i karlicom. Šape su joj snažne, a prednje su u dužini nešto inferiorne od zadnjih, što se posebno primeti kada životinja zauzme “izložbeni” položaj. Jastučići šapa su gusti, zaobljeni, s izbočenim čupercima dlaka na stopalima, kao i među prstima. Rep ragamafin mace je srednje velike, sužavajućei se prema dole, kraj nije oštar, već blago tup. Dlaka na repu je duga, izgleda poput perjanice.  Ženke teže od 4,5 do sedam kilograma, dok mužjaci dostižu težinu i do devet kilograma.

Njena glava je okrugla, blago spljoštena i odgovara veličini tela. Jagodice i brkovi su dobro definisani. Čelo je zaobljeno, glatko se stapa u široki, ravni nos. Brada je široka i zaobljena, ali izgleda elegantno. Vrat je jak, kratak, ukrašen ovratnikom. Uši blago zaobljene, široko razmaknute. Smeštene na bočnim stranama glave pod blagim uglom jedni prema drugima i blago nagnute prema napred.

Izreka “oči su ogledalo duše”, slobodno može da se primeni kod ove rase. Njihove oči su vrlo izražajne, krupne, boje irisa u mnogim nijansama – zelenoj, sunčano zlatnoj, akvamarinskoj, plavoj. Mogu da budu i različitih boja. Pogled je uvek bistar, nežan i blistav, te se čitav njen karakter ogleda u njima.

Dlaka joj je gusta i vrlo mekana, skoro kao kada dodirujete svilu, i može da bude različite dužine. Oko vrata i obraza dlaka je nešto duža i formira neku vrstu grive, poput malog lava. Dlaka je dvoslojna, gornji sloj i poddlaka su gotovo jednake dužine i teksture. Zadnje noge su ukrašene “čizmicama” od kose. Gotovo sve klasične boje su dozvoljene u rasi, osim “cimeta” i smeđeg. Boja kože nosa i jastučića podudara se s bojom dlake. Samo beli primerak ima ružičaste, dvobojne i raznobojne jastučiće za šape.

KARAKTER

Ako za neku mačku hoćete da kažete da je anđeo, onda je to ragamafin. Njen karakter u potpunosti odgovara njenom izgledu. Ljubazna, druželjubiva i smirena, ova maca je odana svom vlasniku. Ragamafin maca voli da je jedina maca u svom domaćinstvu, i dolazak druge može za nju da bude izuzetno stresan. Ako želite više kućnih ljubimaca, prvo pustite mačku da se navikne na ideju da je “alfa”, a zatim privucite bilo koga – psa, ptice, hrčke ili drugu mačku.

Oni nisu dobri lovci, a naučnici veruju da je to zahvaljujući nekoj genetskoj mutaciji koja ih sprečava da ubijaju druge životinje. Ovo je vrlo važna karakterna osobina koju treba zapamtiti. Ako je ova mačka na ulici, brzo će umreti od gladi, jer neće biti u stanju da nabavi hranu. Ova ljubimica treba da ima za vlasnika nekog čiji je temperament blag, jer zna da pati ako je grdite, kažnjavate ili samo povisite ton. I bitna stavka – ove mačke ne znaju kako da žive same ili odvojene od vlasnika.

Ragamafin ima potrebu da vam ugodi i lako će učiti trikove, jer je jedna od inteligentnijih rasa.

NEGA I ZDRAVLJE

Mačku je dovoljno samo počešljati, posebno u proleće ili jesen. Ne preporučuje se često kupanje ove mace, ne više od jednom mesečno, svakako, i to pod uslovom da voli vodu. Uvek koristite poseban šampon i regenerator za kućne ljubimce s dugom dlakom. Oči i uši treba brisati i čistiti, najmanje jednom nedeljno. Kod mačaka je moguća parodontalna bolest, pa zube treba prati redovno.

Ragamafin je u susštini zdrava maca. Preci su im ostavili stabilan  moćan imunitet. Međutim, postoje neke nasledne bolesti:

– hipertrofična kardiomiopatija;

– nasledna policistična bolest bubrega.

Ove ove bolesti treba otkriti pre parenja tako što ćete uraditi DNK test.

Related Posts