Zubni kamenac kod pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 24/05/2023

Zubni kamenac kod pasa

Zubni kamenac kod pasa je čest problem koji može ozbiljno uticati na njihovo zdravlje. U nastavku teksta pročitajte neke osnovne informacije o nastanku kamenca, opasnostima i važnosti pravilne dentalne higijene za pse.

piše: petmagazine.rs

Nastanak zubnog kamenca

Zubni kamenac nastaje nakupljanjem mineralizovanih naslaga plaka na zubima pasa. Plak je meka, lepljiva supstanca koja se formira od ostataka hrane, bakterija i sluzi. Kada plak ne bude redovno uklonjen, minerali iz pljuvačke se talože na zubima i stvaraju tvrdi kamenac.

Opasnosti od zubnog kamenca

Zubni kamenac je opasan zbog nekoliko razloga. Prvo, on može dovesti do upale desni, poznate kao gingivitis, koja može izazvati krvarenje, oticanje i bol. Gingivitis je lako prepoznati, jer desni umesto bledo roze boje postanu zacrvenjene, natečene i lako krvare. Osim toga, zubni kamenac može uzrokovati i ozbiljnije probleme poput parodontalne bolesti ili parodentoze, uništavanja zuba, infekcija i lošeg daha. U težim slučajevima, infekcija iz usta može se proširiti na druge organe, poput srca i bubrega, što može ugroziti zdravlje psa.

Ispravna dentalna higijena pasa

Redovna dentalna higijena je ključna za sprečavanje nastanka zubnog kamenca. Evo nekoliko koraka koje treba slediti:

  • Koristite specijalnu četkicu i pastu za pse kako biste prali zube svog psa svakodnevno ili barem nekoliko puta nedeljno. Počnite postepeno i nagradite psa tokom procesa kako bi mu četkanje zuba postala rutina.
  • Odaberite hranu i poslastice koje podržavaju zdravlje zuba. Specijalne hrane i poslastice formulisane su tako da pomažu u uklanjanju plaka i održavanju čistih zuba.
  • Redovne posete veterinaru su važne za kontrolu oralnog zdravlja pasa. Veterinar može obaviti profesionalno čišćenje zuba (mehanički ili ultrazvučno) i pružiti savete o održavanju oralne higijene.
  • Razmislite o dodacima ishrani, poput specijalnih proizvoda koji sadrže enzime ili dodatke za kontrolu zubnog plaka. Oni mogu biti korisni u održavanju oralne higijene.