Zašto vaš ljubimac cvili - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 06/10/2021

Zašto vaš ljubimac cvili

Cviljenje je jedan od oblika pseće komunikacije, a stručnjaci za ponašanje pasa objašnjavaju koji su uzroci ovog oglašavanja.

Piše: petmagazine

Prema rečima američkih bihejviorista, psi cvile kada traže pažnju, kada su preuzbuđeni, anksiozni ili kada žele da umire svoje uznemirene vlasnike.

Pas i submisivnost

Ima onih pasa koji cvile uvek kada su u kontaktu sa drugim psima i ljudima, i kako kažu stručnjaci, kuca cviljenjem i govorom tela tada stavlja do znanja da se pokorava (submisivno  ponašanje).

Pseći pozdrav

Nekim psima cviljenje znači „zdravo“ i znak je da su se jako obradovali gostu pa silno uzbuđenje  moraju i da vokalizuju.

Želi pažnju

Kada žele našu pažnju, mnogi psi će cvileti kako bismo ih pogledali, dali im poslasticu, poigrali se s njima ili ih mazili.

Pod stresom je

Ako ništa od gore navedenog nije blisko vašem psu, onda obratite pažnju da li je možda pod stresom zbog neke promene u okruženju, da li je uplašen, usamljen… Cviljenje je tada jasan znak da je anksiozan i uznemiren.

Pas i separaciona anksioznost

Ako vaš pas cvili samo pre nego izađete iz kuće, ili vam komšije kažu da je cvileo dok je bio sam, to je jasan znak da vaš mezimac pati od separacione anksioznosti. Cviljenje obično prati pojačano balavljenje, pas se vrti u krug, ubrzano diše i verovatno ispoljava destruktivno ponašanje prema vašoj garderobi ili nameštaju (grize, kida).

Trpi bol 

Ako pas trpi bol – cvileće. Ako sumnjate na neku povredu, psa odmah odvedite veterinaru koji će utvrditi u čemu je problem i pomoći vašem mezimcu.