Da li znate zašto lupkaju nogom dok ih češkate? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas se mazi
Od petmagazine.rs - 29/03/2022

Da li znate zašto lupkaju nogom dok ih češkate?

Amerikanci je zovu sweet spot, što u bukvalnom prevodu znači “slatka tačka”. To je ono mesto na stomaku ili boku vašeg psa koje, kad ga počešete, uzrokuje ono ludo automatsko lupanje nogom.

Piše: petmagazine

Ali ma koliko bilo neodoljivo slatko posmatrati štene kako nekontrolisano lupka nogom dok ga češkamo, zapravo je reč o reakciji koja je izazvana mehanizmom samozaštite. Zove se refleks češanja i zapravo je nevoljna reakcija koja postoji da bi štitila vašeg psa od opasnih kožnih parazita ili drugih stvari koje iritiraju kožu.

Ispod kože psa nalazi se niz nerava koji su povezani s kičmenom moždinom. Kad se ti nervi aktiviraju – bilo češanjem ili golicanjem – oni brzo šalju poruku kičmenoj moždini koja zatim “naređuje” psu da “šutira”. 

– Kod pasa koji su generalno skloni alergijama veoma je lako izazvati taj refleks češanja jer im je koža ionako stalno na ivici iritiranosti i svraba – objašnjava Lore Hog, veterinar i stručnjak za ponašanje životinja. – Što više trljate njihovu kožu, to je češanje naglašenije.

PROČITAJ JOŠ: TRENING RAZVIJA VIJUGE

Hog kaže da je refleks češanja nastao kao način da se životinja zaštiti od kožnih parazita, posebno onih koji prenose bolesti. Na primer, kad pas ima buve koje se šetaju po telu, insekt će aktivirati refleks, pa će pas nogom uspeti da obori neke buve i tako otkloni uzrok svraba. 

Ovaj refleks može da pomogne veterinaru da utvrdi da li vaš pas pati od nekog nervnog oštećenja, slično kao kada lekar lupka čekićem koleno čoveka. Dakle, lupkanje nogom ne znači obavezno da vaš pas posebno uživa kad ga češkate po tom delu tela. Naravno, većina pasa ipak obožava kad ih mazite po stomaku.