Zašto neki psi toliko vole da gledaju tv? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas gleda televizor
Od petmagazine.rs - 13/04/2018

Zašto neki psi toliko vole da gledaju tv?

Razume se, nećete u skorije vreme zateći svog psa kako uživa u novim epizodama “Igre prestola”, ali neki psi obožavaju da gledaju televizor.

To ne samo da intrigira njihove vlasnike, već i naučnike, naročito poslednjih godina kada se broj psećih obožavatelja televizijskog programa – povećao.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Pre svega, u gledanju televizije najviše uživaju oni psi kojima odlazak vlasnika na posao pada nešto teže od drugih pasa. Zato je odličan savet da ukoliko ste pre odlaska na posao gledali vesti, neki od gastronomskih, kanala sa životinjama ili reportažama iz prirode – taj kanal i ostavite uključen, kako bi vaš odlazak psu lakše pao i kako bi mu ostajanje kod kuće delovalo prirodnije.

Separaciona anksioznost kod pasa

Ukoliko vaš pas ima problem kad odlazite od kuće, potrudite se da stan ostavite (koliko je moguće) u istom stanju kao i kad ste kod kuće.

Ukoliko ugasite televizor, pozatvarate sve prozore i zamračite prostorije, psu će to teško pasti jer će morati da se suoči s raznim promenama – vizuelnim i zvučnim.

Zato je ostavljanje uključenog televizora, podignutih roletni i (bezbedno) otškrinutih ili otvorenih prozora kada je vreme prijatno najbolji način da psu samoća ne predstavlja problem – objašnjava veterinar bihejviorista dr Patrik Meliz iz San Dijega.

Koje TV kanale vole psi?

Ako ne znate koji bi kanal prijao vašem psu, Meliz savetuje da dok ste kod kuće “isprobate” sa svojim psom nekoliko opcija. Ako ga intrigiraju reportaže o životinjama, i zadubi se gledajući ih – to je pun pogodak.

Mnogi psi vole da gledaju druge pse i životinje uopšte, međutim, ima i onih koji se uzbude i laju na TV ukoliko ugledaju životinje pa u tom slučaju ove kanale izbegavajte.

Zašto psi vole da gledaju TV?

Postoji i naučni razlog zašto su psi poslednjih godina zainteresovaniji za ekran nego ranije. Reč je o anatomiji njihovog oka koje, baš kao i kod mačaka, registruje slike znatno brže nego ljudsko.

To znači da je ljubimcima potrebna slika sa više frejmova (slika) po sekundi. S napretkom tehnologije – svi televizori nove generacije upravo i daju sliku sa znatno većim (i bržim) brojem frejmova po sekundi pa tako i pokretne slike na ekranu više intrigiraju naše ljubimce.

Do napretka tehnologije, psima su slike na starim televizorima delovale nezanimljivo – kao nama kada je prijem loš pa je slika isprekidana i spora. Što je verodostojnija slika i pokret na ekranu, to će i psima biti jasnije šta gledaju. Logično, zar ne?