Zašto kijaju? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 16/06/2021

Zašto kijaju?

Pas koji kija je skoro svakidašnja pojava, čak i simpatična za gledanje, ali zašto pas kija i šta to znači?

Piše: Petmagazine.rs

Kada pas kija, odmah da vam kažemo, to ne znači da je prehlađen, kao što može da bude kod ljudi. U stvari, psi kijaju iz dosta razloga i može da predstavlja jedan od odbrambenih mehanizama sluzokože i time omogućuje prohodnost disajnih puteva. Ono može biti posledica neprilagođenosti sluzokože, odnosno ako pas dugo boravi u toploj prostoriji, a posle toga u hladnoj, sluzokoža je u nemogućnosti da se tako brzo adaptira na hladan vazduh i obrnuto. Isto tako ako imunološki sistem ne funkcioniše pravilno ili pojačano reaguje na materije koje nas okružuju dolazi do pojava alergija, koje se takođe manifestuju kijanjem. Kijanje se javlja i usled klimatskih promena, stresa, a može biti i psihičke prirode. Međutim ne treba zaboraviti da kijanje takođe može da bude posledica bakterijskih i virusnih infekcija, koje mogu prouzrokovati upalu sluzokože, odnosno rinitis, a isto tako mogu biti i jedan od simptoma zaraznih bolesti.

Pseći nos može da nadraži i prašina, proizvodi u domaćinstvu, parfem ili čak i polen. Kijanje kod pasa može biti i zbog nečega zaglavljenog u nosu, poput nagomilane prljavštine od kopanja! Na primer, lovačkim psima, koji neprestano njuškaju, često ume da se da zakači neka grančica ili pak list, tako da kod ovih njuškica budite na oprezu.

Takođe, treba da znate da obično kijanje pomaže psu da samostalno izbaci predmet, ali ako im krvari nos ili nastave da se “pipaju” po nosu i kijaju, obratite se veterinaru.

Drugi razlozi

Inficirani zub. Treći gornji pretkutnjak ima korene koji su zaista blizu nosnih prolaza, pa ako je ovaj zub ili bilo koji njegov kraj zaražen, vaš pas može kijati.

Tumori. Veoma povremeno uporno kijanje kod pasa može biti znak nečega ozbiljnog, poput tumora. Ako mislite da je vašem psu loše, odvedite ga veterinaru radi dijagnoze.

Ako je pas brahikefalne rase, kao što su bostonski terijer, buldog i mops imaju komprimovani nosni kanal, pa je verovatnoća da će kijati mnogo više od ostalih pasa.

Related Posts