Zašto je dobro imati psa za ljubimca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 16/04/2021

Zašto je dobro imati psa za ljubimca

Svi ste bar jednom u životu čuli izreku da je pas čovekov najbolji prijatelj. Stoga nije čudno da mnogi ljudi upravo pse biraju za kućne ljubimce i uvode ih u svoj dom, te prema njima menjaju svoje dotadašnje navike, a pas će im gotovo uvek pokazati privrženost i ljubav

Izvor: Index.hr

Ovih pet razloga najčešće se navodi kao dokaz da su četveronožni čupavci najbolji kućni ljubimci:

Psi vas čuvaju

Ovo je jedna od najpraktičnijih prednosti pasa kao kućnih ljubimaca. Čuvaju vaš dom i vaše najmilije. Provalnici će vrlo verojatno zaobići vaš dom ako vide ili čuju prisutnost pasa. Psi će lajati i upozoriti vas ako neko nepozvan pokušava da uđe u vaš i njihov dom pa ćete moći da se opustite i manje osluškivati kad znate da će to napraviti netko umesto vas.

Nateraće vas da budete aktivniji

Oni trebaju fizičku aktivnost i to svakodnevno, i neće vam dati mira dok im je ne omogućite. Dnevna šetnja sa psom ubrzaće vam otkucaje srca i osloboditi vas dnevnog stresa. Šetnja u trajanju od 20 minuta dnevno s psom može da vam smanji rizik od srčanih bolesti za do osam posto.

Steći ćete nove prijatelje

Moderno nas društvo uči da ne bismo trebali pričati sa strancima u javnosti. Ako imate psa s kojim svakodnevno izlazite i šetate, ovaj strah može da nestane. Primetićete da će mnogi hteti da razgovaraju sa vama, ali i da pomaze psa.

Nećete se osećati usamljeno

Uz psa niste sami. Postoje trenuci u životu kad nismo okruženi prijateljima i porodicom, a tada prisustvo psa pomaže. Oni svojim vlasnicima žele da pomognu i da im ugode.

Psi vas oslobađaju stresa

Dokazano je da maženje psa pomaže pri rešavanju osećaja teskobe. On ne mora biti psihoterapeutski pas da bi delovao pozitivno i opuštajuće na vas, najčešće samo mora biti prisutan.

Related Posts