Vitamin B i njegova uloga u ishrani - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 13/12/2021

Vitamin B i njegova uloga u ishrani

Vitamini u okviru B kompleksa su vitamini slične metaboličke funkcije, rastvorljivi u vodi i zajedničkog prisustva u hrani

Za magazin PAS piše dr vet med Tamara Stanojević

Nivo energije psa, njegov metabolizam, izgled krzna i funkcionisanje celokupnog organizma zavise velikim delom od vitamina B grupe. Njihovo dejstvo se prožima ali i određeni B vitamini imaju i specifične uloge u organizmu. Ta specifičnost se najviše ispoljava onda kada  organizam nema dovoljno određenog vitamina, pa se kao posledica pojavljuje određeni zdravstveni problem.

Vitamini B grupe:

Tiamin (vitamin B1)- Potreban je radi razgradnje ugljenih hidrata, odnosno regulisanja priliva energije u ćelije, zato je važan i za funkciju mozga i jačanje imunološkog sistema. Redak slučaj deficit se beleži kao otsustvo refleksa, slabost misica ili anoreksija. Deficit je uglavnom posledica antitiaminskih faktora, kao što je enzim tiaminaza u sirovoj ribi.

Riboflavin (vitamin B2) – U mišićnom sistemu deluje u smislu održavanja njegove snage, učestvuje u zdravom funkcionisanju očiju, i igra važnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Njegov izostanak u organizmu se vidi kao usporen rast, problem sa vidom, mišićna slabost, pre svega  zadnjih nogu i srca.

Niacin (vitamin B3) – Pomaže u varenju i metabolizmu masnih kiselina, pomaže funkciju mozga i ima funkciju katalizatora za proizvodnju hormona.

Karakteristične promene koje ukazuju na deficit su: pigmentacija jezika, zadah pa i krv u stolici. Raspoloživi niacin se nalazi u mesu, a psi ga mogu  sintetisati iz aminokiseline triptofan.

Pantotenska kiselina (vitamin B5)- učestvuje u metabolizmu proteina i masnih kiselina. S obzirom na prisutnost u svim vrstama hrane njegov nedostatak je vrlo redak.ako se desi manifestuje se gubitkom dlake i promenom njene boje dlake i/ili digestivnim problemima

Piridoksin (vitamin B6) – Reguliše nivoe natrijuma i kalijuma u telu, promoviše zdravu kognitivnu funkciju I važan je za proizvodnju eritrocita

Nedostatak se može pokazati kao nizak hemoglobin, rane na koži, karijes. 

Biotin (vitamin B7) – učestvuje u metabolizmu masnih kiselina i nesencijalnih proteina, zato je važan za zdravu kožu i krzno. Biološka dostupnost zavisi od izvora – jaja su izvanredan izvor  biotina. U slučaju smanjene dostupnosti primećuju se slabost mišića, oduzetost ekstremiteta, gubitak krzna.

Folna kiselina (vitamin B9) – Učestvuje u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i neophodan za sintezu DNK. Dostupnost u biljnoj hrani je velika, a i kroz proizvodnju od strane mikroorganizama u debelom crevu. Ipak deficit je moguc, može se manifestovati poremećajem  krvne slike a samim tim  i lakim zamaranjem psa

Kobalamin (vitamin B12)-Neophodan je za proizvodnju mijelina, koji oblaže nerve.

 Ovo je vitamin poreklom izključivo životinjskog porekla, a dodatni izvor su i mikroorganizmi iz debelog creva. Njegov deficit je redak I zato što je jedini koji se može skladištiti u organizmu.

PROČITAJ JOŠ: ISHRANA: BRUSNICA – najmanja vitaminska bomba

Izvori B vitamina

Vitamini B kompleksa nalaze se pre svega u mesu, mišićnom tkivu crvenih mesa, u piletini, iznutricama a i jajima i mlečnim proizvodima. Iznutrice su vrlo značajne kao izvor B vitamina, moze se reći da je džigerica najkompletniji i najbogatiji izvor B vitamina. Riba je takođe značajan izvor B vitamina – naročito vitamina B9 i B12. Osim u mesu B vitamine možemo naći i u zelenom, lisnatom povrću i integralnim žitaricama. Brokoli i banane sadrže značajne količine B vitamina B3, B6

Komercijalna hrana, naravno pre svega ona kvalitetna sa viskim sadržajem svežeg mesa, deklarisana  kao kompletan obrok, treba da sadrži odgovarajuće količine pojedinačnih vitamina iz B grupe.

Preporučeni unos za psa teškog oko 15kg

Dnevni preporučeni unos B vitamin određeni su kao prosečne vrednosti, ali one u mnogome zavise od aktivnosti psa, njegove veličine i zdravstvenog stanja znači postoje individualnevarijacije koje je potrebno da veterinar odredi. Za psa od oko 15kg dnevni preporučeni unos vitamina B-kompleksa u obroku, na 1000 kalorija hrane je:

Tiamin: 0,56 mg

Riboflavin: 1,3 mg

Niacin: 4 mg

Folna kiselina: 68 mikrograma

Pantotenska kiselina: 4 mg

Biotin: 7 mg

Piridoksin: 0,4 mg

Kobalamin: 9 mikrograma

Nedostatak vitamina B

Simptomi nedostatka vitamina B-kompleksa variraju u zavisnosti od toga koji vitamin nedostaje psu. Neki od simptoma su vrlo karakteristični i lako ih je dijagnostikovati (poput crnog jezika, koji je klasičan znak nedostatka niacina). Niz drugih simptoma koji se mogu pojaviti zajednički su za vise vitamina iz ove grupe, ali I za neka druga stanja.

Dodaci B vitamina

Suplementacija B kompleksa se obično pojavljuje kao potreba kada su psi pod stresom zbog bolesti, loših životnih uslova ili grešaka u ishrani. U zavisnosti od procene veterinara suplementacija može biti putem multivitaminskih preparata ili samo vitaminima B grupe. Većina multivitamina za pse sadrži vitamine B-kompleksa, uz druge vitamine, minerale i eventualno esencijalne aminokiseline koji su potrebni psu.

Kada se psima dodaju B vitamin kao  suplementacija, treba imati na umu da zdravi psi hranjeni kompletnom komercijalnom hranom verovatno neće pokazati veliku razliku.

Industrijska hrana ponekad nije dovoljan izvor B vitamina i nakon suplementacije može se primetiti da je dlaka sjajnija, zdravija, štenci sa kožnim problemima mogu se manje češati, smanjuju se upale , koža postaje čistija. Neki psi su evidentno živahniji, sa više energije kada im se daju vitamini B-kompleksa, posebno kada se dodaje vitamin B6.

Treba izbegavati  davanje psu vitamina B-kompleksa napravljenih za ljude, oni su prejaki za pse, i iako je predoziranje malo verovatno, ipak ne treba rizikovati pogotovu ako već postoje adekvatni preparate.