Velika Britanija: Vlasnicima pasa vegetarijanaca preti zatvor - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas jede meso
Od petmagazine.rs - 25/10/2021

Velika Britanija: Vlasnicima pasa vegetarijanaca preti zatvor

Vlasnici pasa iz Velike Britanije koji žele da njihovi ljubimci budu vegetarijanci mogli bi da dođu u velike probleme sa zakonom – zatvorskom, kao i novčanom kaznom

Izvor: Index.hr

Prema Zakonu o dobrobiti životinja iz 2006. godine, psi se moraju hraniti “prikladnom hranom“. The Blue Cross pojašnjava da vlasnici pasa u Ujedinjenom Kraljevstvu imaju zakonsku dužnost zadovoljiti potrebe ljubimaca. 

Sve domaće životinje imaju zakonsko pravo živeti u prikladnom okruženju, jesti odgovarajuću hranu, biti smešteni s drugim životinjama ili odvojeno od njih, i naravno zaštićeni od patnje.

Iako smernice ne spominju izričito vegansku ili vegetarijansku ishranu, zakon navodi da “unos hrane mora zadovoljiti sve prehrambene potrebe vašeg psa”. Vlasnici koji se toga ne pridržavaju mogli bi dobiti veliku kaznu, završiti na sudu ili čak iza rešetaka. Kućni ljubimci mogu im se oduzeti, a može im se i trajno zabraniti posedovanje životinja, piše Post.

Raspravljajući o ishrani pasa prošle godine, predsednica Britanskog veterinarskog udruženja rekla je da su vlasnici dužni zadovoljiti potrebe svojih pasa u hrani.

– U Ujedinjenom Kraljevstvu, prema Zakonu o dobrobiti životinja, vlasnik ima obvezu hraniti životinju odgovarajućom hranom, rekla je Danijela Santos. – Ako ste vi odlučili da se hranite na taj način, to je u redu, ali ta ishrana nije osmišljena tako da zadovolji standarde dobrobiti vašeg ljubimca. Teoretski je moguće hraniti psa vegetarijanskom hranom, ali samo uz dogovor sa veterinarom – nutricionistom.

Zašto NE? Nedostatak proteina u ishrani pasa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su neravnoteža i nedostatak vitamina ili minerala.