Velika Britanija: Poziv psima davaocima krvi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi davaoci krvi
Od petmagazine.rs - 07/02/2020

Velika Britanija: Poziv psima davaocima krvi

Britanska banka krvi za kućne ljubimce pre nekoliko dana apelovala je na vlasnike devet različitih rasa pasa da se jave i da njihovi psi daju krv. Istovremeno, ova ustanova zahvalila se javno labradoru po imenu Stampi koji je donirao krv čak 30 puta i tako spasao živote 120 pasa, čime je postao najveći donator krvi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Izvor: countryliving.com; Foto: Shutterstock, “Pinterest

Kako prenosi portal countryliving Stampi je treniran da bude pas pratilac slepih i slabovidih osoba, ali kako je imao urođeni deformitet – imao je kraće noge, morao je biti isključen iz ove obuke. Međutim, njegova vlasnica Eli Pitavej znala je da je njen mezimac velikog srca i da je sposoban da učini nešto važno u svom životu i pomogne drugima.

stampi davalac krvi
Stampi

Stampi ima negativnu krvnu grupu što znači da može davati krv svim psima kojima je to hitno potrebno, kao univerzalni davalac.

  • Veoma sam ponosna na Stampija što je spasao toliko drugih pasa. Kada bi bo svestan svojih podviga, sigurno bi i on bio veoma srećan i ponosan na sebe – rekla je Pitavejeva medijima.

Pročitajte još: Banka krvi za ljubimce postoji i u Srbiji

Ona je veterinar i kaže da Stampi nikada nije propustio nijedno davanje krvi, pa čak i kada je to podrazumevalo da skrate svoj godišnji odmor. Ovaj humani pas uskoro će napuniti devet godina i taj uzrast je onaj u kojem psi prestaju da budu davaoci krvi, pa je britanska banka krvi za kućne ljubimce apelovala na vlasnike da dovedu svoje pse i pomognu.

  • Da bi pas bio davalac krvi on mora imati više od 25 kilograma, da je star od godinu do osam godina, da je zdrav i da ima odgovarajuću telesnu masu (da nije gojazan ili pothranjen). Davanje krvi, kao i kod ljudi, traje svega desetak minuta, a nakon uzimanja krvi psi dobijaju poslastice, kesicu hrane i igračke – objašnjavaju u ovoj ustanovi.

Rase koje su najbolji kandidati da budu davaoci krvi su: nemački ovčari, dobermani, labrador retriveri, zlatni retriveri, pointeri, veliki engleski hrtovi, bokseri i vajmarski ptičari.