Važno je da dete odrasta uz psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dete i pas
Od petmagazine.rs - 14/04/2018

Važno je da dete odrasta uz psa

Priključivanje novog člana vašoj porodici treba pažljivo planirati, ali nikada ne treba da posumnjate u dobrobit takve odluke.

 

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Teško je reći kada je pravi trenutak da vašem detetu kupite psa, jer je s jedne strane mnogo benefita za mališane koji odrastaju uz ljubimca, ali je i briga o detetu sama za sebe dovoljno komplikovana.

Dete i pas

Prema mišljenju američke bihejvioristkinje za pse Nikol Gips, srednje rešenje je da psa ne uzimate pre nego što dete napuni tri godine. Tada ćete, kako smatra, biti dovoljno uhodani s detetom i njegovim svakodnevnim aktivnostima, pa ćete moći da se posvetite budućoj pridošlici na adekvatan način.

„Na štene ćete u proseku trošiti tri sata dnevno za dresuru, kasnije šetnju i druge aktivnosti. Ako uzmete starijeg psa, na primer iz azila, biće vam potrebno manje vremena, oko jedan sat dnevno”, kaže Gips.

Imate li vremena i novca za psa?

Stručnjaci smatraju da je od treće godine dete dovoljno veliko da bi se odgovorno ponašalo prema psu. To je posebno važno u periodu kad je i vama nepoznat karakter životinje. Ali imajte u vidu da tek kad dete napuni sedam ili osam godina možete da računate na njegovu pomoć oko psa.

Uz sve ovo, ne treba zaboraviti i na finansijski aspekt uzimanja psa dok imate malo dete. Dolazak bebe sigurno će vam opteretiti budžet, a ako tome pridodate i kucu, očekujte nove izdatke poput obaveznih vakcinacija, hrane i drugih sitnica.

Jedna od opcija je da uzmete psa starosti između jedne i pet godina. U tom uzrastu potrebno je da im se posveti manje vremena nego štenetu, a i izdaci su manji. Tada imaju i mirniji temperament, pa su manje šanse da dođe do obostranog povređivanja.

Udomite psa

Azili za pse su za to idealni, jer oni imaju pse svih uzrasta, a ljudi koji o njima brinu znaju koja životinja ima kakav karakter. Odnosno, da li je pas dobar s decom.

Psi pozitivno utiču na mentalno i fizičko zdravlje dece

Sve ovo može da zvuči prilično obeshrabrujuće za potencijalne vlasnike pasa, ali ako imate bilo kakvu dilemu da li je dobro da dete odrasta s ljubimcem, odmah ćemo to razrešiti – taj korak je sigurno jedan od najboljih koje možete da napravite.

Naučne studije su više puta pokazale da odrastanje sa psima pozitivno utiče na razvoj deteta. S njima se mališani uče brizi, odgovornosti i poštovanju drugih bića.

Takođe, socijalizacija je daleko lakša kod dece koja rastu uz psa. Neka istraživanja čak ukazuju da suživot s kućnim ljubimcima čini decu otpornijim na bolesti.

Vaspitanje deteta i psa

Prvi dani zajedničkog života i nedoumice o tome kako će se beba i pas slagati plaše većinu budućih roditelja i vlasnika. Prema rečima veterinara Danijele Glogovac, mnogo je lakša okolnost kad je dete u kući, a pas dolazi nego kad je obrnuto. Kad je pas novi član porodice, on treba da prihvati okolnosti koje je zatekao kad je donet.

Stručnjaci smatraju da je od treće godine dete dovoljno veliko da bi se odgovorno ponašalo prema psu

„U ovoj situaciji fokus treba da bude na vaspitanju deteta, jer će ono pre da povredi psa nego pas njega. Treba ga učiti kako da se igra sa njim, da pazi da ga ne vuče za uši, čupa i tako nesvesno povređuje. Psi su po prirodi društvene životinje, i kad dođe u kuću gde su već prisutna deca, on će njih shvatiti kao deo svog čopora i tako će se ophoditi prema njima. Bitno je samo da shvati da su i deca gazde kao i njihovi roditelji. Tako će uvek imati dobar i bezbedan odnos“, kaže Danijela Glogovac.

Vaspitanje psa i deteta vrlo su slični, jer su razmaženo dete i razmažen pas skoro jednako velika neprijatnost.

Marica Prelević Stijepović, psiholog, roditelj i vlasnik psa, napominje da ćete „i kao roditelj i kao vlasnik psa čistiti povraćku, tešiti, voditi odgovarajućem doktoru, drhtati, strepeti, plašiti se automobila u šetnji, biti prinuđeni na sitne kućne popravke, planirati odmor u skladu s potrebama dece i ljubimca, planirati čak i popodnevne šetnje prema tome koliko je okruženje friendly prema njima”.

„Uz sve to osećaćete se naročito bespomoćnim kad s ionako skučenog spiska koji imate kao roditelj malog deteta izbrišete još i igraonice, tržne centre i Mekdonalds”, kaže naša sagovornica.

Pas i beba

Za one koji već imaju psa, vest da će dobiti dete razlog je za oprezne pripreme, ali ne i za paniku. Činjenica je da psi u tim okolnostima mogu da postanu ljubomorni, a ponekad i agresivni, ali kako će on prihvatiti dete ipak zavisi samo od vas.

Vrlo je bitan trenutak ulaska bebe i majke u kuću. Gazdarica je bila odsutna neobično dugo, a sad se vraća s novim, veoma glasnim članom porodice u naručju. Sve to može biti prilično zbunjujuće i frustrirajuće za psa, pa je najbolje da vlasnica po ulasku u kuću preda bebu nekome od porodice a potom se pozdravi i poigra sa psom kako bi i on mogao da se oseti delom ovog „svečanog” trenutka.

Naučne studije su više puta pokazale da odrastanje sa psima pozitivno utiče na razvoj deteta

„Pas je u toj situaciji vrlo uzbuđen i raduje se dolasku gazdarice. Ako ona ne bude mogla da se poigra s njim, to bi mogao da bude vrlo loš početak upoznavanja. Najbolje je da neko pridrži dete da vlasnica može slobodnih ruku da se na uobičajen način pozdravi sa svojim ljubimcem, tako se on neće osećati nesigurno ili ugroženo u novonastaloj situaciji”, navodi Danijela Glogovac.

Naviknite psa na bebin miris

Pre upoznavanja treba dati psu da omiriše bebine stvari i navikne se na njen miris, a nakon toga mu predstaviti i novog člana porodice.

„Tad treba pratiti da li pozitivno ili negativno reaguje na dete. Koliko je znatiželjan. Pokazuje li znake straha ili potencijalne agresivnosti. Uočeni problem se mora postepeno rešavati, pas se ne sme primoravati da prihvati bebu. To može da bude samo kontraproduktivno”, upozorava naša sagovornica.

U narednom periodu potrebno je dosta truda kako se pas ne bi osetio zapostavljenim. Činjenica je da će beba oduzimati značajnu količinu vremena, što znači da za psa ostaje znatno manje nego ranije. Ipak, ako se između psa i deteta rodi ljubav, vrlo brzo ćete mnoge stvari raditi zajedno – beba, vi i vaš „najbolji prijatelj”.

Pas u bebinoj sobi

Danijela Glogovac napominje da je svaki pas drugačiji i da nema univerzalnog rešenja za sve probleme. Ipak, neke situacije se mogu rešavati po sličnom receptu. Dešava se da pas ne želi da uđe u bebinu sobu i tada ga treba ohrabrivati.

„Psi prepoznaju kad im se govori s toplinom i odobravanjem, kao što znaju da su pogrešili kad im se podvikne. Ako na primer pas ne želi da uđe u sobu gde je dete, ohrabrite ga, pozovite ga blagim tonom glasa. U tome vam često može pomoći i stimulacija omiljenim poslasticama. Bitno je imati strpljenja”, napominje Danijela.

Pas je agresivan prema deci

Ako uočite da je pas ozbiljno agresivan u prisustvu deteta, to je najverovatnije znak da bi trebalo da potražite savet stručnjaka, jer je previše rizično da stvari rešavate na svoju ruku. Često se i takvi slučajevi mogu dovesti u red, ali nekad jednostavno nema pomoći.

„Pas može ispoljavati agresivnost u različitim situacijama i to je uvek alarmantno. Detetu ne treba dozvoljavati da dira činije za hranu ili igračke vašeg ljubimca, jer je vrlo moguće da se psu to neće svideti. Ipak, to ne mora da bude znak ozbiljnog problema i vremenom može da se reši. S druge strane, ako pas reži i pokušava da napadne dete čim ga približite, onda je neophodno konsultovati stručnjaka, pa možda i razmišljati o udomljavanju vašeg ljubimca. Kad se dođe u takvu situaciju najčešće su se stvari već odavno otrgle kontroli i pre dolaska prinove u dom”, pojasnila je naša sagovornica.

Zanimljiv je podatak koji nam je iznela Danijela Glogovac, da se prava ljubav između psa i deteta najčešće javi kad ono počne samo da jede. Tada, kako nam je objasnila: „Hrana obavezno pada po podu i uvek se nešto prosipa i mrvi po kući. Kuče počne da se raduje prisustvu mališana jer to znači više poslastica za njega.”

Rase pasa koje vole decu

Buldog

Bokser

Bul terijer

Bigl

Koli

Njufaundlend

Staford terijer

Pudle

Labrador retriver

Zlatni retriver

Srednji šnaucer